Sivil toplum kadrolu oluyor

Akil İnsanlar'ın adından şimdi de 'Sivil Toplum Konseyi' geliyor... Görevi, kamu yararını ilgilendiren konularda görüş bildirmek olan heyet, devletle STK'lar arasında koordinasyon sağlayacak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Nisan 2013 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAKKI KURBAN

Sivil topluma 'kamulaştırma'... Çözüm sürecinin halka anlatmak için kurulan "akil heyet"le ilgili tartışmalar sürerken, hükümet dikkat çekici bir adım atmaya hazırlanıyor.

MECLİS tatile girmeden tamamlanması planlanan yasal altyapıyla 'Sivil Toplum Konseyi' kurulacak. Yeni anayasa, çözüm süreci gibi tartışmalı konular konseyin görüş açısında olacak.

İSTİŞARİ AKİL KONSEY

SİVİL Toplum Konseyi'nin oluşumundan sonra bünyesinde, İçişleri Müsteşarı'nın başkanlığında 15 kişilik bir kurul oluşturulacak. İşte, Meclis tatile girmeden yasal düzenlemenin çıkarılması öngörülen "konsey"in profili:

KONSEY'İN, sivil toplum faaliyetleriyle ilgili politikaların belirlenmesi ve geliştirilmesi, kamu ile STK'lar arasındaki koordinasyonun ve işbirliğinin sağlanması, güçlendirilmesi konularında görev alması öngörüldü. Sivil toplum kuruluşlarının etkinliğinin artırılmasından hizmet kalitesinin yükseltilmesine, 'dürüstlük', 'şeffaflık' ve 'hesap verilebilirliğin' sağlanmasından eğitime kadar çeşitli konularda görev üstlenecek olan konsey, "istişari mahiyette görüş belirlemek"le görevli olacak.

'SİVİL Konsey'de hem "kamu", hem "sivil toplum kuruluşları"ndan temsilciler görev alacak. Sekreteryasını İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürlüğü yürütecek. Oluşumu, üyelerin sayısı, belirlenme usulü, görev süreleri, yetkileri ile çalışma usullerinin yönetmelikle düzenlenecek.

KURULUŞUNUN ardından konsey bünyesinde bir de "Sivil Toplum Kurulu" oluşturulacak. Konseyin belirlediği görüş ve politikalar doğrultusunda çalışacak kurulda, Sivil Toplum Kuruluşları Genel Müdürü, bir Genel Müdür Yardımcısı, bir Daire Başkanı, bir Sivil Toplum Kuruluşları Müfettişi görev alacak. Sivil toplum konusunda bilgi ve deneyim sahibi yüksek öğrenim mezunları arasından İçişleri Bakanı tarafından belirlenecek dört kişi ile farklı sivil toplum kuruluşlarından seçilecek altı üye de kurulda bulunacak.

KURUL'un "kamu yararı statüsü talepleri konusunda görüş vermek" olarak tanımlanan görevi, bugün için yeni anayasadan çözüm sürecine kadar gündeme yansıyan çok sayıda tartışmalı konuda görüşlerin iletileceği anlamına geliyor. Ayrıca, STK'lara yapılacak yardımlarla ilgili başvurular, STK mevzuatında yapılacak değişiklikler, bağımsız denetim kurullarının yetkilendirilmesi konularında da görüş bildirmek, kurulun görevleri arasında olacak. STK yönetici ve çalışanlarına yönelik sertifikalı eğitim programı düzenleyecek kuruluşların yetkilendirilmesini kurul yapacak.

TOPLANTI BAŞINA 370 TL

KONSEY bünyesinde oluşturulacak Sivil Toplum Kurulu'nun üyeleri, ücret de alacak. Bu ücretin miktarı ise, ayda dörtten fazla olmamak üzere her toplantı için 5 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayıylaçarpımı sonucu bulunacak.

'HUZUR Hakkı' olarak da adlandırılan ücret, bugün yürürlükte olan katsayı rakamına göre toplantı başına 370 TL'ye karşılık geliyor.

ÖDEME ÖDENEKTEN

KURUL üyeleri, her ay dört toplantı yaparlarsa ellerine toplam 1480 TL geçecek. Ayrıca yol masrafları ile en yüksek devlet memuruna ödenen konaklama ücreti tutarında ödeme yapılacak. Bu ödemeler, damga vergisi dışında hiçbir kesintiye tabi tutulmayacak.

TÜM giderler İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. Kurul üyelerinin görev süreleri ile sivil toplum kuruluşlarından belirlenme usulleri ise yönetmelikle düzenlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber