Bakan Çelik, ekonomideki iyileşmeye paralel olarak öncelikli olarak özlük haklarının iyileştirilmesi gereken sınıfın başında öğretmenler geldiğini söyledi.

Haber Giriş : 09 Aralık 2003 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çelik, eEkonomideki iyileşmeye paralel olarak öncelikli olarak özlük haklarının iyileştirilmesi gereken sınıfın başında öğretmenler geldiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün öğretmenler için hamasi nutukların atıldığı bir gün olmaması gerektiğini belirterek, ''24 Kasım Öğretmenler Günü, Türk milli eğitiminin adeta öz eleştirisinin yapıldığı bir gün haline getirmeliyiz. Bu günde eksiğimiz aksaklığımız nedir sorularını yöneltip cevap vermeliyiz'' dedi.

24 Kasım Öğretmenler Günü gecikmeli olarak kutlandı. Beşevler Milli Eğitim Şura Salonu'nda düzenlenen kutlama törenlerine, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Eğitim eski Bakanlarından Nahit Menteşe, Ankara Valisi Yahya Gür, MEB Müsteşarı Necat Bircan, Milli Eğitim bürokratları, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta, emekli öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Mehmet Öneri isminde emekli ve Abdullah Karaaslan isimli yeni stajyer bir öğretmenin konuşmasının ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik bir konuşma yaptı. 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün öğretmenler için hamasi nutukların atıldığı bir gün olmaması gerektiğini belirten Çelik, 1 yıllık icraatlarını içeren çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Uzun bir konuşma yapan Çelik, ''24 Kasım Öğretmenler Günü Türk milli eğitiminin adeta öz eleştirisinin yapıldığı bir gün haline getirmeliyiz. Bu günde eksiğimiz aksaklığımız nedir sorularını yöneltip cevap vermeliyiz. Ben sizlere hesap vermektenonur ve şeref duyuyorum'' dedi.

EĞİTİMDE 20 YILLIK YAPILANMA MİNİ MİLLİ ŞURADA AÇIKLANACAK

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 21. yüzyıl milli eğitim sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışmaların son noktaya geldiğini ve çalışmalara dar kapsamda bakmayarak sivil toplum örgütlerini de dahil ettiklerini açıkladı. Çelik, bu çerçevede yapılan çalışmalarla ilgili olarak hazırlıkların son noktaya geldiğini açıkladı. Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü (TÜSİDE) ile birlikte yapılan çalışmanın 15-17 Ocak 2003 tarihlerinde 'mini milli eğitim şurası' şeklinde kamuoyuna açıklanacağını kaydeden Çelik, bu çalışma sonucunda milli eğitimin 2023 yılında Cumhuriyetin 100. yılında hedeflerinin ortaya konacağı ve bu hedefler doğrultusunda hareket edileceğini söyledi.

''24 KASIM HESAP VERME GÜNÜ OLMALI''

''24 Kasım Öğretmenler Günü, hesap verme günü olmalıdır'' diyen Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'na geldikleri ilk günden itibaren bu zamana kadar ki süreçte yaptıkları çalışmaların adeta hesabını verdi. Her şeyi devletten ve konsolide bütçeden beklemenin doğrul olmadığını anlatan Çelik, devlet-sivil toplum hayırseverler vatandaşlarla birlikte Türkiye'de yüzde 11.7 olan okul öncesi okullaşma oranının bu sene yüzde 15.3'e çıktığı örneğini verdi.

ÇELİK'İN BİR YILLIK İCRAATI

Hesap vermekten onur ve şeref duyduğunu belirten Çelik, bakanlığının bir yıllık icraatını masaya yatırdı. İşte Çelik'in bir yıllık icraatı: ''- 10 milyon 500 bin öğrenciye ders kitapları ücretsiz olarak zamanında dağıtıldı - Fen Liseleri şeklinde Sosyal Bilimler Lisesi kuruldu. 2004'te, bu liselerin sayısı 10'a çıkarılacak - Kız çocukları ile ilgili 'Haydi Kızlar Okula' kampanyası başlatıldı. - 'Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası' başlatılarak, 200 okul yapımı için sözleşme imzalandı. 2004 hedefi 500 okul - Ortaöğretim bursları yüzde 50, yükseköğretim öğrencileri bursları yüzde 100 artırıldı - Gece liseleri yeniden açıldı - Özel Öğretim Kurumları Kanunu yeniden ele alındı - Kapalı konumdaki bin 200 okul, eğitim öğretime yeniden açıldı - Avrupa Birliği'nden kullanılmak üzere 151 milyon dolar hibe alındı - 2003 yılında 20 bin öğretmen ataması, üniversitelere 3 bin 200 öğretim kadrosu verildi - Talim Terbiye Kurulu'nun yardımcı ders kitaplarına onay vermesine ilişkin yetkisini kaldıran yasa değişikliği yapıldı - Metruk halde, şehir içine sıkışmış, kullanılmayan okulların satışına ilişkin yasal süreç tamamlandı - Öğretmenevleri özelleştirilme kapsamından çıkartıldı - Öğretmenlik 'kademelendirilecek' özlük hakları buna paralele olarak iyileştirilecek - 40 bin okula internet bağlanmasına başlandı - Öğretmenlere bilgisayar ve internet kursu verilmeye başlandı - Her öğretmene diz üstü bilgisayar verilmesi planlanıyor''.

ÖĞRETMEN MAAŞLARI EKONOMİDEKİ İYİLEŞMEYE BAĞLI

Çelik, 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlaması çerçevesinde yapılan törende yaptığı konuşmada, öğretmenlerin maddi ve manevi sıkıntılarına da değindi. Öğretmenlerin maddi güçlükler içerisinde olduklarını bildiklerini kaydeden Çelik, ''Ekonomideki iyileşmeye paralel olarak öncelikli olarak özlük haklarının iyileştirilmesi gereken sınıfın başında öğretmenler geliyor'' dedi. Çelik, öğretmenlik mesleğinin kademelendirileceğini, buna paralel olarak da özlük haklarında iyileştirmelerin olacağını söyledi. Çelik, kademelendirmeye 2004 yılında geçileceğini söyledi. Törene katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de öğretmenlerin maaşları konusunda, hükümetin ekonomideki gelişmelere parelel olarak yapacağı iyileştirmede en ön sırada öğretmenlerin bulunduğunu belirtti.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber