Adalet Bakanlığı'nda mevzuat temizliği

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2006 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) başta olmak üzere temel yasalarla ilgili radikal değişikliklerin yapıldığı sürecin ardından 2006'ya "genelge temizliği"yle girdi. Çiçek, yeni mevzuata uygun genelgeler yayınlanacağı için, 2006'dan önceki tüm genelgelerin yok sayılması talimatı verdi.
Çiçek, 1 No'lu Genelgede, Türkiye'nin tarihi bir dönemden geçtiğini, cumhuriyetin kuruluşunu takiben gerçekleşen hukuk devriminden sonra en kapsamlı hukuk ve adalet reformu sürecinin yaşandığını ifade etti. Kapsamlı değişiklikler karşısında Adalet Bakanlığı tarafından çıkartılan genelgelerin büyük kısmının da güncelliğini ve uygulanabilirliğini yitirdiğini belirten Çiçek şöyle devam etti:
"Aynı konuda onlarca genelge olduğu, zaman zaman bu genelgelere ulaşmakta dahi zorluk çekildiği ve bunların beklenen faydayı sağlamaktan giderek uzaklaştığı bilinmektedir. Bu durumun, yargı hizmetini doğrudan sunan, ağır iş yükü altında büyük bir özveriyle çalışan hakim ve savcılarımızla diğer yargı personeline ek yük getirdiği gerçektir. Bu gerçekler gözönüne alınarak çeşitli tarihlerde çıkarılan genelgelerin güncelliğini sağlamak, uygulama kabiliyetini kaybedenleri ayıklamak, benzer konuları düzenleyen genelgeleri birleştirmek, aykırılıkları gidermek, dili dahil olmak üzere sadeleştirmek ve uygulama birliğini sağlamak amacıyla, bugüne kadar yayımlanan tüm genelgelerin yürürlükten kaldırılarak güncelleştirilmesi yoluna gidilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber