Eşleştirme bittiğinde vatandaşlık numarası tek numara olacak

Haber Giriş : 03 Ocak 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi kimlik numaraları vatandaşlık numarası arasında yapılan eşleştirmede sona yaklaşıldı. Eşleştirme işlemi tamamlandığında vatandaşlık numarası ile bankacılık işlemleri, ev, araba alımı yapılabilecek.

Vergi kimlik numarasının yerini vatandaşlık numarası alacak. Gelecek 2-3 ayda tamamlanacak çalışmadan sonra artık vatandaşlık numarası bütün işlemlerde kullanılır hale gelecek. Böylece vergi kimlik numarasının istendiği bankadaki işlemler, ev, araba alımları gibi işlemlerde vatandaşlık numarası geçerli olacak.

Yüzde 75 oranında eşleşme yapıldı
Vatandaşlık numarasının tek numara olması yönünde bir süre önce çalışma başlatıldı. Vergi kimlik numaraları vatandaşlık numaraları ile eşleştirilmeye gidildi. Eşleştirmenin yüzde 75 oranında gerçekleştirildiği belirtilirken, kalan kısmın da gelecek 2 - 3 aylık dönemde tamamlanacağı ifade edildi. Vergi kimlik numarasının Maliye tarafından, vatandaşlık numarasının da İçişleri Bakanlığı tarafından verildiğini hatırlatan yetkililer, buna karşılık her iki numaranın da adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve yılı gibi 5 sabit bilgi girildikten sonra verildiğini hatırlattılar. Maliye ve İçişleri Bakanlığı'nın kendi veri tabanlarından bu bilgileri karşılaştırdığını anlatan yetkililer, bundan sonra aynı tabandan bir kişinin izlenmesinin olanaklı hale geleceğini kaydettiler. Bu konuda iki bakanlık arasında protokol anlaşması yapıldığı ifade edildi.
Tek numara ile bir mükellefin her işleminin daha rahat izlenebileceğini anlatan yetkililer, daha geniş bir alanın da kontrol altına alınabileceğini bildirdiler. Bundan sonra kişinin doğumundan ölümüne kadar yapacağı gayrimenkul alımları, araba alımı gibi bilgiler vatandaşlık numarası üzerinden rahatlıkla izlenecek.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber