Yurda parmak iziyle giren öğrenciler şikâyetçi: Fişleniyoruz

Haber Giriş : 03 Ocak 2006 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni ceza kanunlarına göre şüpheli veya sanık ancak 2 yıldan fazla ceza gerektiren bir suç işlerse parmak izi alınabiliyor. Demokratikleşme için atılan bu adım, İstanbul'da bir devlet yurdunun en önemli gündem maddesi haline geldi. Tartışma, Yurtkur'un, Edirnekapı'daki erkek öğrenci yurdunun girişine bir cihaz koymasıyla başladı. Yaklaşık 1.200 üniversite öğrencisinin, yurda girebilmesi için parmak izini bu cihaza okutması gerekiyor. Kayıt sırasında parmak izleri alınan öğrenciler şikayetçi. Yurtkur, uygulamanın sebebini güvenlik tedbirleri ve teknolojiye bağlarken, fişlendiklerini düşünen öğrenciler soluğu insan hakları derneklerinde alıyor.

?Güvenlik gerekçesi'nin uygulamaya hukuki bir nitelik sağlamayacağını belirten Yurtkur Genel Müdürü Hasan Albayrak, ?Öğrenciler fişleme endişelerinde haklı. Şirketlerde yapılan bu tip uygulamalarda işyerinin sözleşmesinde ?Kuruluşumuz önceden parmak izinizi alacak ve giriş çıkışlarınızda bunu okutacaksınız. Kabul ederseniz başlayın.' ibaresi bulunuyor, burada özel hukuk ilişkisine bağlı, öğrencilerde ise böyle bir şey yok. Bu nedenle fişlemedir.? diyor. Avukat Hüsnü Tuna ise parmak izinin ancak mahkeme kararı ya da yasal yollarla alınabileceğine dikkat çekiyor. Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Avukat Mustafa Ercan, bu durumun güvenlik adı altında yapılan bir fişlenme olduğunu söylüyor. Uygulamayla kredi yurtlardaki tüm öğrencilerin fişlenebileceğini anlatan Ercan, ?Güvenlik adı altında insanların parmak izlerinin alınması fişlemeye girer. Yapılan insan hakları ihlali.? dedi. Edirnekapı Erkek Öğrenci Yurdu'nda kalan öğrencilerden A.S., uygulamanın bu sene başlatıldığını belirterek şikayetçi olduklarını dile getirdi. 2 yıldır aynı yurtta kaldığını bildiren A.S., ?Bu sene kayıt yaptırırken farklı bir uygulama başladığı ve parmak izlerimizin alınması gerektiği açıklandı. Biz de 1 ay süreyle kaydımızı yaptırmadık. Daha sonra ise mecbur kaldığımız için kayıt yaptırdık. Biz fişlendik, diğer yurtlardaki öğrenciler fişlenmesin.? diye konuştu.

Yurtlarında bu şekilde güvenlik önlemini gerektirecek bir sorunun yaşanmadığını ifade eden A.S., konuyla ilgili şikayette bulundukları yurt yöneticilerinin, ?Bir sıkıntınız varsa mahkemeye gidin" dediklerini iddia ediyor. Yurtta kalan birçok arkadaşının bu sistemden rahatsız olduğunu açıklayan A.S., sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bu durum tüm yurtta konuşuluyor. Bir süre sonra herkes kabullenecek ve unutulacak. Güvenliğimiz başka bir şekilde sağlansın.? Öğrenci M.K. ise kapıdaki sistem ve teknoloji için harcanan paranın neden yurdun içerisinde de harcanmadığını soruyor. 1970'li yılların eşyaları ile yaşamaya çalıştıklarını bildiren M.K., özellikle banyoların ve lavaboların kullanılmayacak kadar kötü durumda olduğunu belirtti.

İki yıl hapis cezasında şüphelinin parmak izi alınıyor

Üst sınırı iki yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı şüpheli veya sanığın, kimliğinin teşhisi için cumhuriyet savcısının emriyle fotoğrafı, beden ölçüleri, parmak ve avuç içi izi, bedeninde yer almış olup teşhisini kolaylaştıracak diğer özellikleri ile sesi ve görüntüleri kayda alınarak soruşturma ve kovuşturma dosyasına konulur.

Kovuşturmaya yer olmadığı kararına itiraz süresinin dolması, itirazın reddi, beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilip kesinleşmesi hâllerinde söz konusu kayıtlar cumhuriyet savcısının huzurunda derhâl yok edilir ve bu husus tutanağa geçirilir.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber