MEB'den yeni hizmet: Engellilere evde eğitim

Haber Giriş : 04 Ocak 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, en az altı ay evden çıkmaması gerektiğini sağlık raporu ile belgeleyen okul çağındaki tüm çocuklar için evde eğitim verecek. Dersler haftada en az 10 saat olacak

Milli Eğitim Bakanlığı, evden çıkamadığı için okuldan yararlanamayan çocuklar için 'evde eğitim' uygulaması başlatıyor. Özel Eğitim Gerektiren Bireyler İçin Evde Eğitim Hizmetleri Yönergesi'ne göre, evde eğitim, 'öğrencinin en az altı ay süre süreyle evden çıkmasının mümkün olmadığı' durumlarda verilecek.
Öğretmenin ev ev gezerek eğitim vereceği uygulama, daha çok 'cam çocuk' olarak bilinen 'osteogenesis imperfecta' hastası çocukların okula erişimini kolaylaştırmak amacıyla hayata geçiriliyor.

Evde eğitim alması gereken çocukların aileleri, tam teşekküllü hastaneden alınmış sağlık kurulu raporuyla illerde bulunan rehberlik araştırma merkezlerine (RAM) başvuracak. İl milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulacak özel eğitim hizmetleri kurulu, başvuruları değerlendirecek. Kurul, evde eğitim ortamına yönelik fiziki şartları aile karşılayamazsa, okul aile birliğiyle işbirliği yaparak destek verecek. Kurula bağlı olarak çalışan eğitsel tanılama izleme ekipleri, ev ortamının eğitim öğretime uygunluğunu değerlendirecek, gerektiğinde danışmanlık yapacak.

Çalışma odası şartı aranacak
Başvuruda tam teşekküllü hastaneden sağlık kurulu raporunun yanı sıra, ev ortamının eğitim-öğretime uygunluğu için ayrı bir rapor daha istenecek. Eğitim, evdeki 'çalışma odası'nda yapılacak. Milli Eğitim yetkilileri, evlerinde eğitim koşulları sağlanamayan yoksul çocuklar için bazı düzenlemeler yapıp uygunluk raporu alınmasına yardımcı olacaklarını belirtti.

Danışmanlık da yapılacak
Yeni düzenlemeye göre öğrenci kayıtlı bulunduğu okulda uygulanan programdan sorumlu olacak, ancak gerektiğinde kişiye özel programlar da hazırlanabilecek. Öğrenci, haftada en az 10 saat ders görecek. Özel eğitim sınıf öğretmenleri, evleri gezerek eğitim verecek. Gezerek eğitim veren öğretmenler, ailelere de danışmanlık hizmeti sunacak. Müfettişler ve okul yönetimi, yılda en az bir kez denetim yapacak. Evde eğitim gerektiren şartlar ortadan kalkınca hizmet de sona erecek.

Herkese açık...
Özel Eğitim Genel Müdür Yardımcısı İsmail Toksöz, uygulamayı uzun süre yatak tedavisi gören öğrencilerin okuldan uzaklaşmasını önlemek için başlattıklarını söyledi:
"Örneğin, görme engelli bir çocuk kaza geçirmiştir, okula gidemeyecek durumdaysa hizmet alabilecek. Cam çocuklar var. Kemikleri çok kolay kırılıyor. Kan kanseri çocuklar var ki, tedavi sürecinde kimseyle temas etmemeleri gerekiyor. Engelli öğrencilerin yanı sıra okula gidemeyecek durumdaki tüm öğrenciler uygulamadan yararlanacak. Amacımız herhangi bir nedenle çocuğun önünde oluşan eğitim engelini ortadan kaldırabilmek ve çocukların, okula, eğitime erişimini kolaylaştırabilmek."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber