Sulama kanalından sızan su köylüleri tedirgin ediyor

Batman Barajı sağ sahil sulama kanalında oluşan sızıntıdan 4 yıldır akan sular, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Çatakköprü sakinlerini tedirgin etti.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Mayıs 2013 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sulama kanalından sızan su köylüleri tedirgin ediyor

Batman Barajı sağ sahil sulama kanalında oluşan sızıntıdan 4 yıldır akan sular, Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'ne bağlı Çatakköprü sakinlerini tedirgin etti. Kanaldan sızan sular yüzünden evlerinin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu söyleyen köylülerden Hasan Bilmez, başvurduğu hiç bir resmi makamdan sonuç alamadığını belirtti.

Batman Barajı sağ sahil sulama kanalına 100 metre mesafede, Batman- Diyarbakır il sınırında bulunan Malabadi Köprüsü yakınlarındaki Çatakköprü Köyü'nde 6 ev, kanaldan sızan su nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Kanaldan sızan su yüzünden evlerinin oturulamaz hale geldiğini söyleyen 8 çocuk babası 43 yaşındaki Hasan Bilmez, sorunun çözümü için başvurduğu Orman ve Su işleri Bakanlığı, DSİ 10'uncu Bölge Müdürlüğü ve 103'üncü Batman DSİ Şube Müdürlüğü'nden sonuç almadığını söyledi. Köydeki 6 evin sulama kanalıyla 100 metre mesafede olduğunu belirten Bilmez, kanaldan tam 4 yıldır su sızdığını ve sızan suyun evlerinin altından geçtiğini söyledi. Sulama kanalının faaliyete girdiği 2009 yılından beri aynı sorun ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Bilmez, şöyle konuştu:

2009'dan beri bırakılan su nedeniyle bizim evlerin altına su sızıyor. 2009'dan beri dilekçeler yazıyoruz. 2010'da DSİ Genel Müdürlüğü'ne dilekçeyi ellerimle teslim ettim. Bana verilen cevapta, 'Senin zarar ziyanını ya öderiz, ya da önleriz' denildi. Evim hep çatlamış yıkılmak tehlikesiyle karşı karşıya. 2012'de bizzat Orman ve Su İşleri Bakanı sayın Veysel Eroğlu Silvan Barajı temel atma töreninde, evimin görüntüsünün olduğu CD ve dilekçeyi ellerimle ona teslim ettim. Bir cevap alamadım. Bizzat Başbakanlığa internet üzerinden dilekçe yazdım ondan da bir cevap alamadım. 2012'de Diyarbakır 10'uncu Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe yazdım cevap alamadım. Batman Şubesi'ne tekrar dilekçe yazdım bir cevap alamadım. Evlerimiz yıkılacak. Altı eviz. Bu evlerin hepsi yıkılacak. Bunun çaresi yok, ne yapsalar bu su durmaz. Evlerimizi ya istimlak etsinler ya bizi taşısınlar, başka bir yerde bize ev yapsınlar veya bir gün bizim çocukların başına bu evler yıkılacak. Bu can kaybı olacak bunun cevabını kim verecek. Yetkililerden yardım istiyoruz."

DAVA AÇMIŞ, BOYA PARASI VERMİŞLER

Aynı köyde oturan ve sulama kanalından sızan su nedeniyle evi hasar gören Ekrem Kaya da, yazdıkları dilekçelerden sonuç alamayınca 2011'de Diyarbakır Bölge İdaresinde açtığı dava sonucu zararı tespit edilmeden sadece evine yapılacak olan boya parası verildiğini söyledi. Kaya, "Bu ev her an yıkılabilir ve 15-20 nüfuslu aileye mezar olabilir. Ben bundan çok korkuyorum. Yetkililerime sesleniyorum, bir can kaybı yaşanmadan önlem almalarını istiyorum" diye konuştu.

'SU BIRAKILDIĞINDA EVLERİ BASIYOR'

Köy muhtarı Kasım Turan ise, 2009'dan beri Batman sağ sahil kanalının açılışından beri, su bırakıldığında yol üzerinde bulunan altı haneyi su bastığını ifade ederek şunları söyledi:

"Bütün yetkililere, her yere müracaat etmemize rağmen bu soruna bir çare bulunmadı. Ben Batman sağ sahil sulamasının delegesiyim. Bunu bizzat Batman Sağ sahil Sulama Kanalı Başkanı'na durumu izah ettik. Kendisi 'biz çalışma yaptık' dedi ama yaptıkları çalışma sadece ilaçla oldu. Bu iş ilaçla olmuyor. 4- 5 senedir bu çabalarımıza ve müracaatlarımıza rağmen DSİ ilgilenmiyor ve bir çare bulmuyor. Bu konuda yetkililerden ricamız buna bir çare bulmalarıdır. ya devlet bu evlerimizi istimlak yapsın, veya bu kanala bir çare bulsun."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber