YÖK'ten Selçuk Üniversitesine büyük operasyon

Haber Giriş : 05 Ocak 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Yücel Aşkın hakkında çete davası açılmasına gösterdiği tepki nedeniyle "Üniversitelerin üzerine gitmiyor" diye eleştirilen YÖK, Konya Selçuk Üniversitesi'ne yönelik geniş çaplı bir soruşturma başlattı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye'nin öğrenci sayısı bakımından en büyük ikinci üniversitesi olan Konya'daki Selçuk Üniversitesi'ne yönelik geniş kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında, üniversite yönetiminin 70 bin öğrenciden usulsüz para topladığı, kabul tarihi 2003 olan trilyonluk tıbbi malzemelerin 2004 - 2005'te üretildiği gibi ağır suçlamalar inceleniyor.

Van Başsavcılığı'nın Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında açtığı "çete" davasına, dosyanın denetiminden çıkarılmak için bu suç kapsamına sokulduğu gerekçesiyle itiraz eden ve bu nedenle üniversitelerin üzerine gitmemekle suçlanan YÖK, Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile üniversite yönetimi hakkında Van'dakine benzer iddialar nedeniyle geniş çaplı bir soruşturma başlattı.

Sanık sıfatıyla çağrıldılar
Aylardır ön denetimleri yapılan soruşturmada delillerin büyük bölümünü toplayan YÖK, geçen hafta Okudan, yardımcıları Prof. Dr. Kürşat Turgut, Prof. Dr. Dinçer Bedük, eski Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Adil Gökalp ile yeni Başhekim Doç. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Gök ile Doç. Dr. Kurtuluş Özdemir, Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Gündüz ile Yrd. Doç. Dr. Ümit Kamış'ı "sanık" sıfatıyla ifadelerini almak için Ankara'ya çağırdı.
YÖK'ün, iddiaları "ciddi" bulması halinde ceza davasına kadar uzanan hukuki süreç başlayabilecek.
"Tıbbi malzeme alımı" yönünden Aşkın davasıyla benzerlikler gösteren iddialar şöyle:

ÜRETİM VE KABUL TARİHİ FARKI: Ekim 2003'te koroner anjiyo cihazı ihalesi yapıldı. Aralık 2003'te sahte muayene raporu düzenlenerek teslim alınmayan cihazların eksiksiz ve çalışır durumda geldiği belirtilip parası ödendi. Denetimler sırasında cihaz parçalarından bazılarının 2004, bazılarının 2005'te üretildiği görüldü.
Yine 2003 sonunda 16 adet kameralı ameliyathane tavan lambası ihalesi yapıldı. Cihazların Türkiye'ye gelmeden Aralık 2003'te kabul yazısının yazıldığı, fabrika çıkış tarihinin Şubat 2004 olduğu, üzerlerinde 120 bin dolarlık kameraların bulunmadığı belirlendi.

Arsa alışverişi iddiası
Cihazları getiren Eksen Medikal'in sahibinin, rektörlüğe seçilmeden önce Okudan'la arsa alışverişi yaptığı ve yakın arkadaş oldukları iddia edildi.
HASTA VE CİHAZ SAYISI: Tıp fakültesine eski rektör döneminde, 2003'te yapılan ihaleyle 1 trilyon 176 milyar lira değerinde hormon kiti alındı. 2003'te 314 bin olan hasta sayısının 2004'te 308 bine düşmesine rağmen "kit" alımı artırıldı.

2004'te Özler Medikal'den 3 trilyon 176 milyar liralık alım yapıldı. Selçuk, kitlerin birim fiyatını 311 bin ile 735 bin TL'den alırken aynı ürünü Gazi Üniversitesi'nin 134 bin TL'ye aldığı anlaşıldı. 2005'te aynı ürün için yapılan ihale Kamu İhale, Kurumu'nca iptal edildi.

PİYASANIN 2 KATINA: Piyasa ortalama fiyatı 130 milyar lirayı bulan mikroskoplar üniversiteye 238 milyar liraya alındı. 8 Mart 2005'te ihalesi yapılan tek parçalı katlanabilir lenslerin birim fiyatı 60 milyon lira olmasına rağmen 159 milyon liraya, Viscoelastik adlı maddenin birim fiyatı 15 milyon lira olmasına rağmen 100 milyon liraya alındı.

ÖĞRENCİDEN KANUNSUZ PARA: Ekim 2004'te öğrenci harçları dışında 70 bin öğrenciden kişi başı 50 milyon lira olmak üzere kırtasiye parası diye toplam 3 trilyon 500 milyar lira, Ekim 2005'te aynı şekilde 4 trilyon 200 milyar lira toplandı. Paraların kanunlara aykırı biçimde kurulan bir vakfa aktarıldığı öne sürüldü.

Atatürkçü olduğumdan

Rektörlüğe "tarikatların" desteğiyle seçildiği eleştirilerine de hedef olan Prof. Dr. Süleyman Okudan, YÖK soruşturmasıyla ilgili şunları söyledi: "Sürekli isimsiz ihbar mektupları gidiyor. Bazen komünist, bazen cemaatçi, bazen ülkücü oluyorsunuz. Ben Manavgatlıyım. Atatürk milliyetçisi, çağdaş bir insanım. Burada, oda orkestrası kurdum. Rantla savaşan, özgürlüğe inanan bir insanım. Altı ayda bir İdil Biret geliyor ve konser veriyor burada. Bu sene 75 bin öğrenciye Nutuk'u dağıtıyoruz. İhaleler, İhale Kurumu'ndan izinli. Maliye denetiminden sonra 3 kişiyi görevden alarak haklarında idari soruşturma başlattık."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber