Sahte emeklilik skandalını doktorun ihbarı ortaya çıkardı

Haber Giriş : 05 Ocak 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte raporla birçok kişiyi emekli etmek isteyenlerin oyununu bir doktorun dikkati bozdu. Edinilen bilgiye göre SSK'daki malulen emeklilik aylıkları başvurularını inceleyen doktor, sağlam olduğu halde malul gösterilen kişileri fark etti.

Doktorun durumu ilgililere bildirmesi üzerine sahte emeklilik belgeleri düzenleyen 30 doktorla ilgili SSK Teftiş Kurulu ile Emniyet Genel Müdürlüğü ortak çalışma başlattı. 30 doktora önce idari disiplin cezası verildi. Ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu kişiler hakkında soruşturma başlattı. Sahte emeklilik için hazırlanan raporlardaki çarpıcı örnekler ise ?bu kadar da olmaz' dedirtecek nitelikte. Sahte belge düzenleyen doktorlar erkek hastalara kadın hastalığından dolayı, kadın hastalara da erkek hastalığından dolayı malûllük raporu yazmış.

Mezardaki binlerce emekliye maaş ödenmesi, başkasının yerine aylık bağlanması gibi olumsuzluklarla gündeme gelen SSK son yıllarda girdiği değişim sürecinin sonuçlarını almaya başladı. Bilgi tabanını yenileyen Kurum, bütün birimleri alarma geçirince haksız yere devletten para alanları da bir bir tespit ediyor. Son örnekte ise dikkatli bir doktorun sayesinde yıllık yaklaşık 40 bin Yeni Türk Lirası'nın SSK'nın kasasında kalması sağlandı. SSK yetkililerinden alınan bilgiye göre, operasyonla emekli edilmek istenen kişilere maaş ödenmesinin önüne geçildi. Üst düzey bir yetkili, usulsüz şekilde emekli edilmek istenenlerin belgelerindeki sahtekarlığı doktorun dikkatinin ortaya çıkardığını ifade etti. Doktorun uyarmasıyla başlayan çalışmayı yetkili şöyle anlattı:

?2004 yılı sonunda Teftiş Kurulu'nun çalışmasıyla ortaya çıkarılan usulsüzlük Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bildirildi. Emniyetin takibiyle sahte belge düzenleyen 3 kişi tutuklandı. Hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinin ardından olayı bakanlık ve Emniyet takip etmeye başladı. SSK'dan usulsüz şekilde malûlen emekli olanlar hakkında daha önce dava açan başsavcılık, aralarında dönemin SSK Dışkapı Hastanesi Başhekim Yardımcısı İbrahim Çolak'ın da bulunduğu raporları onaylayan 30 doktor hakkında Ankara Valiliği'nden soruşturma izni istedi. Valiliğin soruşturma izni vermesi üzerine, doktorlar Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etti, ancak itiraz reddedildi. Soruşturmanın, ?resmi belgede sahtecilik' ve ?görevi kötüye kullanma' suçlarından yürütüldüğü öğrenildi. Konuyla ilgili olarak SSK'lılara usulsüz malulen emeklilik sağladığı ileri sürülen Hasan Acar ile malulen emekli olan 7 kişi, ?sahte resmi belge düzenlemek' ve ?kamu kurumunu dolandırmak' suçlarından Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

SSK yetkilisinin verdiği bilgiye göre 7 erkek hasta için bir kadın hastaya ait kanser raporu verilmiş. 7'sinin de fark edilmesiyle emekli aylığı bağlanmasının önüne geçildiğini belirten yetkili, ?Bu kişilere aylık 3 bin Yeni Türk Lirası ödenecekti. Hak etmediği halde bu kişilere yıllık ise 37 bin 800 YTL ödeme yapılacaktı. Doktorun dikkati bütün bunların önüne geçti.? dedi. Bir başka SSK yetkilisi de dönem dönem bu tür suistimallerin yapıldığını; ancak son yıllarda düzenlenen operasyonlarla bunları azalttıklarını belirtiyor. Sahte rapor hazırlayanların 30 kişi olmasını ?organize olduklarının işareti? sözleriyle açıklayan yetkili, emekli edilmek istenenlerde çarpıcı örnekler bulunduğunu, ilerleyen günlerde bunları açıklayacaklarını ifade ediyor. Yetkili, sosyal güvenlik kurumlarında karşılaşılan bu tür yolsuzluk ve usulsüzlüklerin Sosyal Güvenlik Reformu'yla aşılacağını inanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber