Görüş için üniversiteye gönderilen tasarı kitap diye kütüphaneye konulmuş

Haber Giriş : 05 Ocak 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adnan Menderes döneminden kalma 48 yıllık Türk Ticaret Kanunu'nu değiştirmeye hazırlanan TBMM, katkı beklediği üniversiteden trajikomik bir cevap aldı.

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi, kendisinden ?öneri? bekleyen Meclis Adalet Komisyonu'nun gönderdiği kanun taslağını ?kitap? zannederek kütüphaneye koydu. Meclis'e bir de teşekkür mektubu gönderen üniversite, ?Kitap, fakültemiz kütüphanesine konularak öğrenci ve öğretim elemanlarımızın yararına sunulmuştur.? dedi.

Hükümet, 1.535 maddeden oluşan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nı geçtiğimiz ay TBMM'ye gönderdi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, aralarında üniversiteler ve hukukçu ve ekonomist milletvekilleri ile TOBB, TÜSİAD, ticaret ve sanayi odaları ile sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu 750 kişi ve kuruluşa tasarıyı gönderdi. Toptan, Alt Komisyon'un tasarı üzerine çalışmalara başlayacağını duyurduğu 2 Aralık tarihli yazısında, ?İlgisi ve önemi nedeniyle görüşlerinizden yararlanmak düşüncesiyle tasarı, ekte bilgilerinize sunulmuştur. Görüşlerinizi 16.1.2006 tarihine kadar komisyon başkanlığına bildirmeniz, çalışmalarımıza katkı sağlayacaktır.? dedi.

Tasarı üzerine 3 AK Parti ve 2 CHP milletvekilinden oluşan Alt Komisyon çalışmalarını sürdürürken kuruluşlardan cevaplar da gelmeye başladı. Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Bahtiyar imzası ile gönderilen cevap komisyonda şaşkınlığa yol açtı. Üniversite, ticari hayatı yakından ilgilendiren tasarıyla ilgili görüş ve önerilerini sunmak yerine kendilerine ?kitap? gönderdiği için TBMM Adalet Komisyonu'na teşekkür yazısı gönderdi. Üniversitenin resmî yazısında şöyle deniliyor: ?Gönderdiğiniz Türk Ticaret Kanunu Tasarısı adlı kitap fakültemiz kütüphanesine konularak öğrenci ve öğretim elemanlarımızın yararlanmasına sunulmuştur. İlginize teşekkür ederim.? Doç. Dr. Bahtiyar ise bu konuda konuşmak istemediğini belirtti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türk Ceza Kanunu tartışmaları sırasında görüş ve öneri istediği üniversite ile sivil toplum kuruluşlarının ilgisizliğinden yakınmıştı. Benzer bir durum Ticaret Kanunu Tasarısı'nda yaşanıyor. Komisyon Başkanı Köksal Toptan'ın yazı gönderdiği yaklaşık 750 kişi ve kuruluştan sadece 20'sinden cevap geldi. Bu cevaplar arasında TÜSİAD'ın gönderdiği kapsamlı dosya dikkat çekiyor. İstanbul Barosu da görüş ve öneriler olarak Prof. Dr. Erdoğan Moroğlu'nun kitabını gönderdi. Komisyona görüşlerini gönderen kurumlar arasında Askerî Yargıtay, İstanbul, Elazığ ve Giresun ticaret odaları da bulunuyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber