Adıyaman'da madencilik zirvesi

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır, Türkiye'nin maden rezervini kullanmayı arttırması gerektiğini söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 04 Mayıs 2013 20:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adıyaman'da madencilik zirvesi

Kır, maden kaynakları bulunan bölgelerde çalışma yapılması gerektiğini ifade ederek, "Kendi kaynaklarını bilmeyen ve kullanamayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir" dedi.

MÜSİAD tarafından düzenlenen 'Saklı Potansiyelimiz, Stratejik Madenler Zirvesi' Adıyaman'da düzenlendi. Grand İskender Otel'de düzenlenen zirveye; Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü Arama Ruhsatları Daire Başkanı Doğan Tok, MÜSİAD Kimya Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır, Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öncel, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Günaydın, MÜSİAD Adıyaman Şube Başkanı Mehmet Dağtekin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ile işadamları ve davetliler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan MÜSİAD Kimya, Metal ve Maden Sektör Kurulu Başkanı Cevat Kır, Türkiye'nin Gayri Safi Milli hasıladaki yüzde 1.2'lik maden payının arttırılması gerektiğini söyledi. Kır, maden kaynakları bulunan ülkelerden örnek vererek, “Gelişmiş ülkelerde Gayri Safi Milli Hasılada madenciliğin payı büyüktür. Amerika Birleşik Devletleri'nde yüzde 5, Almanya'da yüzde 4, Kanada'da yüzde 3.7, Avustralya'da yüzde 6.5, Rusya'da yüzde 22, ülkemizde ise halen yüzde 1.2 düzeyindedir. Ne yazık ki; Türkiye, yer altı madenlerine sahip olmasına rağmen gecikmiş ve başarısız olduğumuzu bir kez daha gözlenmemiş olduk" dedi.

Cevat Kır, yer altı kaynakları olan bütün ülkelerin mevcut potansiyellerinden yararlandığını, Türkiye'nin de bu konuda atılım yapması gerektiğini vurguladı. Kır, şöyle konuştu:

"Devlet yoktur ki yeraltı zenginliklerini yer üstüne çıkartmasın ve böylelikle zengin olmasın. Türkiye 2023 hedeflerinde ekonomisi ile ilk on ülke arasına girmek istiyor. Ama bunun yanında cari açığı, diğer ürünlere yönelimi biraz daha zayıf madenlerimiz ön plana çıktığında inanıyorum ki cari açığa katkısı çok büyük olacaktır. Türkiye doğal kaynakları açısından önemli bir potansiyel taşıyor ve ekonomide madenciliğin önemini artırmamız gerektiği net olarak ortadadır. Kendi kaynaklarını tam olarak bilmeyen ve kullanamayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Adıyaman'da madencilik zirvesini yapmamızdaki en önemli kaynaklardan bir tanesi mermerin Adıyaman yöresinde bulunmasıdır. Elazığ, Malatya ve Adıyaman'daki mermer, demir ve krom yatakların çok ön planda olması nedeniyle burayı seçtik. Görülüyor ki; bölgemizdeki potansiyelin çok fazla olduğu bölgesel kalkınmaya destek vereceği ön plana çıkacaktır. Her zaman söylüyorum sermaye ürkektir. Çok sıkıntı gördüğü yerde güvenli liman arar. Şuanda ülkemizin barış sürecinin başlaması, buna yönelik çalışmanın başlamasına, biz de MÜSİAD olarak katkı veriyoruz. Eğer bu bölgeye yatırımcı, iş adamı gelecekse barışın huzurun ön planda olması lazım. Adıyaman bunun için en önemli bölgelerimizden biridir. Huzurun çok daha fazla olduğu vilayetimiz; o nedenle barış sürecinde Adıyaman ve birçok ilimiz bu katkıyı verecektir. MÜSİAD da buna elinden geldiği kadar taçlandırmaya çalışmıştır."

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise kentteki mermer rezervinin önemine değindi. Demirtaş, "Adıyaman'daki mermer rezervi Türkiye'deki mermer rezervinin yüzde 15'i olduğu tahmin edilmekte ve bu da yaklaşık 2 milyar ton mermer anlamına gelmektedir. Adıyaman'da üretilen mermerin yüzde 90'ı ihraç edilmektedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber