Emekliler yapılan zamma karşı Danıştaya gidiyor

Haber Giriş : 08 Ocak 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ocakta yapılan yüzde 3'lük zamla emekli aylığının 461 YTL'ye yükseldiğini belirten Emekli Derneği Başkanı Hamdi Öz, ?Yasa gereği en düşük emekli aylığı brüt asgari ücret seviyesinde olmalı. Danıştay'a dava açacağız? dedi
Aylıklarına, bu yılın ocak ve temmuz ayları için yüzde 3 artı 3 olarak yapılan artışı beğenmeyen işçi emeklileri, dava açmaya hazırlanıyor.

İşçi-Memur-Bağkur Emeklileri (İMBET) Başkanı Hamdi Öz, yapılan zammı, ?Dağ fare bile doğuramadı? şeklinde değerlendirerek, ?Bu yılın ilk altı ayı için yapılan yüzde 3'lük zam ile en düşük emekli aylığı 449 YTL'den 461 YTL'ye yükseldi. Yani aylığa sadece 12 YTL'lik bir artış yapıldı. Bu zam ile birlikte yetimlerin aylıklarında 3.5, dulların aylıklarında da sadece 6 YTL artış oldu? dedi.

DANIŞTAY'A DAVA

SSK Kanunu kapsamındaki 1136 ve 1238 sayılı yasalar gereğince, en düşük emekli aylığının brüt asgari ücretin altında olmaması gerektini açıklayan Öz, şunları söyledi: ?Asgari ücret 2006 yılı için brüt 531YTL olarak tespit edildi. Bu kapsamda, yasa gereği en düşük emekli aylığının da brüt asgari ücret seviyesinde olması gerekiyor. Oysa, arada 72 YTL'lik bir fark var. Kurban Bayramı'ndan sonra Danıştay'a dava açacağız, hakkımızı arayacağız.?

İşçi ile memur emeklisi arasındaki maaş makasının her yıl açıldığına da işaret eden Hamdi Öz, ?2 yıl önce, memur emeklisi ile işçi emeklisinin aylığı arasında 36 YTL'lik bir fark vardı. Bugün en düşük memur emekli aylığı 556 YTL. Aradaki fark ise 95 YTL'ye çıktı. Bu farkın da giderilmesini istiyoruz? diye konuştu.

Farkları Başbakan'la görüşeceğiz

İMBET Başkanı Hamdi Öz, geçmiş yıllardan kalan eflasyon alacaklarının ödenmesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceklerini söyledi. İşçi emeklilerinin 2000-2002 yılları arasında yanlış hesaplamadan doğan 29 aylık alacağı olduğuna işaret eden Öz, şunları söyledi: ?Alacağımızın ödenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile görüştük. Ancak, Sayın Bakanımız, ?mahkeme sürecinin devam ettiğini, beklememiz gerektiğini' söyledi. Ancak, yıllardır bekliyoruz. Son umudumuz Başbakan Erdoğan. Bayramdan sonra görüşmek için randevu istedik. Eğer hakkımızı alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmekten başka çaremiz yok.?

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber