Kilis'te yabani bitkilerin korunmasında görüş birliği

7 Aralık Üniversitesi'nde düzenlenen Avrupa Birliği Proje Eğitimi toplantısına, Kilis'teki kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerden destek geldi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2013 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kilis'te yabani bitkilerin korunmasında görüş birliği

Üniversitede Meslek Yüksek Okulu toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitime, Kilis 7 Aralık Üniversitesi öğretim elemanlarının yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden, Orman İşletme İl Müdürlüğü'nden, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kilis Şube Müdürlüğü'nden, Kilis Ziraat Odası'ndan yetkililer ve muhtarlar katıldı.

Avrupa Birliği Eğitim ve Kültür Dairesi, Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamındaki Forest Plants Wild Harvesting Learning in Europe” isimli Gruntvig Öğrenme Ortaklığı Projesi gereğince verilen eğitimde “Yabani bitkilerin korunması, sürdürülebilir hasadı ve kullanımı” başlıklı konu işlendi. Kilis Ziraat Odası'nın katılımcı desteği ile gerçekleştirilen eğitimde Kilis 7 Aralık Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu katılımcıları bilgilendirdi.

Yabani bitkilerin korunması, sürdürülebilir hasadı ve kullanımı konusundaki eğitimlerin temasını Kilis kültüründe önemli bit yeri olan “zahter” oluşturdu. Proje kapsamında hazırlanan “Zahter” temalı broşürler katılımcılara dağıtıldı. Karşılıklı görüş alışverişlerinin de olduğu eğitimde son yıllarda Kilis ve çevresinde zahter üretiminin aşırı derecede azaldığı, tüketimin ise artığı belirtilerek, ihtiyacın çevre illerden karşılanmaya başlandığı belirtildi. Eğitimler sonunda başta zahter olmak üzere Kilis ve çevresinde doğal olarak yetişen diğer bitkilere sahip çıkılması gerektiği ve talep olan bitkilerin bir an önce üretimine başlanmasının bitkisel zenginliğimizi korumak ve kaliteli ürün üretmek açısından oldukça önemli olduğu konusunda fikir birliğine varıldı. Proje sorumlusu Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman İşletme İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kilis Şube Müdürlüğü, Kilis Ziraat Odası ile birlikte daha farklı projelere imza atmak istediklerini belirtti. Projenin, ortakları tarafından aynı zamanda İspanya, Portekiz ve Litvanya'da da yürütüldüğünü belirten Şekeroğlu, proje ortaklarının 8-11 Mayıs 2013 tarihleri arasında Kilis'i ziyaret edeceklerini ve üniversitede toplantı yapacaklarını belirtti.

Eğitime katılan muhtarlar da, doğal varlıklarımızın ve yabani bitkilerin korunması kapsamında yürütülen projenin önemine vurgu yaparak kendilerinin de halkın bu konuda bilinçlendirilmesi için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirttiler.

Eğitimde, Kilis Ziraat Odası Genel Sekreteri M. Ümit Deli'de hazır bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber