Memura bayram hayal!..

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2006 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir kamu çalışanı, kurbanlık koyun alabilmek için maaşının en az yüzde 32'sini harcaması, 6 kişiyle ortak olarak kurbanlık dana alabilmek için de en az 89 saat 57 dakika, bayram tatili yapmak için ise en az 3 ay çalışması gerekiyor.

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde, kamu çalışanlarının yüzü gülmüyor. Türk Eğitim-Sen'in yaptığı bir araştırmaya göre, kamu çalışanlarının yapmak zorunda olduğu bayram masrafları elde avuçta para bırakmadı. Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel başkanı Şuayip Özcan, kurbanlık koyun alabilmesi için göreve yeni başlayan bir memurun maaşının en az yüzde 32'sini, en fazla yüzde 52'sini; en düşük derecede çalışan bir hizmetlinin ise maaşının en az yüzde 40'ını, en fazla yüzde 65'ini ayırması gerektiğini belirterek, ?6 kişiyle ortak olarak kurbanlık dana alabilmesi için en düşük derecedeki bir memurun en az 89 saat 57 dakika, en fazla 327 saat 57 dakika çalışması zorunludur. Misafirine ikram edebilmesi için bir kilogram çikolata alan bir memurun en az 4 saat 42 dakika, en fazla 18 saat 48 dakika; bir hizmetlinin de en az 5 saat 53 dakika, en fazla 23 saat 37 dakika çalışması gereklidir? dedi.

MAAŞLAR ERİDİ GİTTİ

Çocuklarına ve kendilerine bayramlık almak isteyen kamu çalışanlarının zorlandığını çünkü bayramlıkların cep yaktığını belirten Özcan, ?takım elbise, gömlek, kravat, çorap, ayakkabı alabilmesi için en düşük derecedeki bir memurun en az 6.5 gün, en fazla 33 gün çalışması şarttır. Bayan memurlar da bayram kıyafetleri için maaşının en az yüzde 13'ünü, en fazla yüzde 49'unu; en düşük derecedeki bir bayan kamu çalışanı da maaşının en az yüzde 16'sını, en fazla yüzde 61'ini ayırmalıdır. Kamu çalışanlarının çocuklarına bayram alışverişi de yapması hayâl olmuştur. En düşük derecedeki bir memurun çocuğuna bayram hediyesi alması için en az 4 gün, en fazla 18 gün ter dökmesi zorunludur? diye konuştu.

BAYRAM TATİLİ HAYÂL

Bayram tatilinin de artık kamu çalışanları için lüks olduğunu belirten Özcan, ?4 kişilik bir ailenin 5 yıldızlı bir otelde 5 gecelik bayram tatili 1.680 YTL ile 6 bin 364 YTL arasında miktara mâlolmaktadır. Bu durumda bir memurun en az 3 ay, en fazla 10.5 ay çalışarak, para biriktirmesi gerekmektedir. Ülkemizde bayramlar ne yazık ki kurbanlık için pazarlık yapıldığı, çocukların cebine harçlık konulduğu, evde misafir ağırlandığı dönemleri çoktan geride bıraktı. Eğitim çalışanlarının bayramda yüzünün gülmesi adeta mucizeye kaldı. Anlaşılan aldığı ücretlerle ay sonunu zor getiren eğitim çalışanları, bu bayramı da buruk geçirecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber