Adalet'ten İçişleri Bakanlığına genelge resti

Haber Giriş : 09 Ocak 2006 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genelge resti

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun adli kolluk kuvveti konusundaki tartışmalar üzerine yayımladığı genelgeye, Adalet Bakanı Cemil Çiçek bir başka genelgeyle karşılık verdi. Çiçek'in genelgesinde Aksu'ya yanıt sayılabilecek talimatlar yer aldı

AB'ye uyum kapsamında çıkarılan yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'yla (CMK) oluşturulan "adli kolluk" sistemi, İçişleri ve Adalet bakanlıkları arasında sorun olmayı sürdürüyor.

Bazı başsavcıların polisi rahatsız eden uygulamaları nedeniyle konuyla ilgili genelge yayımlayan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya, yeni yılda tüm genelgeleri yenileyen Adalet Bakanı Cemil Çiçek'ten örtülü yanıt geldi.

Mersin, Tarsus ve Kozan başsavcılarının adli kolluk uygulamaları konusunda emniyet birimlerine verdiği talimatların ardından genelge yayımlayan Aksu, özetle şu uyarılarda bulunmuştu:

Bağlılığı hatırlatmıştı

Emniyet ve jandarma teşkilatları, savcılıklara değil İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Valiler ve kaymakamların emri altındadır.

Savcıların talimatıyla adli kolluk birimi adı altında bir birim kurulamaz.

Başsavcılara sadece adli kollukta görevlendirilen polislerle ilgili "değerlendirme raporu" hazırlama yetkisi tanınmıştır. Ayrıca sicil dosyalarının istenmesi, düzenlenmesi hakları yoktur.

Başsavcılıkların hangi amaç için istendiği belli olmayan araç taleplerinin karşılanması söz konusu olamaz.

Önleyici kolluk görevi, valilik ve kaymakamlarındır. Savcılığın, bir yetkisinin bulunmadığı bu konuda talimat vermesi söz konusu olamaz.
Polis, meydana gelen olaylarla ilgili olarak sıralı amirlerine bilgi vermek zorundadır.

Yanıt gibi genelge

2006'dan önce yayımlanmış tüm genelgeleri iptal eden Çiçek, bakanlığını ilgilendiren her konuda yeni genelgeler yayımladı. Adli kolluk genelgesinde de savcıların tepkisini çeken, Aksu'ya yanıt olarak nitelendirilebilecek talimatlar yer aldı.

Çiçek'in genelgesinde, Aksu'nun talimatlarıyla örtüşmediği yorumu yapılan şu ifadeler bulunuyor:

Soruşturmaların asıl sevk ve idarecisi konumuna getirilen savcıların, adli kolluk görevlilerine, diğer kolluk amir ve memurlarına yürütmekte oldukları soruşturmalarla ilgili her türlü emri verebilecekleri, bütün kamu kurum ve kuruluşlarından bilgi ve belge isteyebilecekleri dikkate alınarak; sözlü, yazılı istem veya emirleri yapmakta görevini kötüye kullanan, ihmal edenler hakkında doğrudan doğruya soruşturma yapılmalıdır.

Adli kolluk görevlilerince ifa edilen adli işlemlerin denetlenmesi, soruşturma-kovuşturmadaki ehliyetleri ile bu işlemlerde gösterdikleri çalışkanlık, iş disiplini, başarı durumlarına ilişkin denetleme raporunun, ilgili sicil amirine verilmek üzere mülki amire gönderilmesi gereklidir.

Savcılara uyarı var

Kolluğun yetkili merci aracılığıyla yaptığı önleme araması taleplerinin ivedilikle ve titizlikle sonuçlandırılması gerekmektedir.

Adli kolluk görevlilerinin el koydukları olayları savcılara derhal bildirmeleri, savcının emri doğrultusunda tüm delilleri kanunlara uygun şekilde toplamaları sağlanmalıdır.
Çiçek, "yetki", "bilgi verme", "emirlerinin yerine getirilmesi" konularında Aksu'yla ters düştüğü genelgesinde, savcılara sadece polise gönderdikleri yazılarda "Adli Kolluk Başkanlığı - Birimi" gibi ifadeler kullanmamaları uyarısında bulundu.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber