Hekimlerin yüzde 21'i muayenehane kapattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2006 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı bünyesinde görevli, muayenehane sahibi 11 bin uzman hekimden yüzde 21'inin muayenehanesini gönüllü olarak kapattığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, "yapılan işe karşı ek ödeme" anlamına gelen performans uygulaması, sağlık sektöründe hizmet ve verimliliği artıran teşvik aracı olarak 2005 yılından itibaren uygulanıyor.

Uygulamanın, hekimlerin kamuda verimli çalışmasını teşvik ettiğini ifade eden yetkililer, 2004'te Sağlık Bakanlığı'nda çalışan 15 bin uzman hekimden muayenehanesi olan 11 bin hekimin 2 bin 300'ünün muayenehanelerini kendi istekleriyle kapattığını kaydetti.

Yetkililer, her hekime bir muayene odası tahsis edilmesi ve performansa dayalı katkı payı ödeme sisteminden sonra, sağlık ocaklarında ve hastanelerde muayene edilen kişi sayısının büyük oranda artış gösterdiğine işaret ettiler.

Performans uygulaması ile düzenli bir rapor sisteminin de oluştuğunu ifade eden yetkililer, uygulama sonrasındaki gelişmeleri şöyle sıraladı:

"Hastanelerin yüzde 96'sında otomasyona geçildi, kayıt dışı işlemler ve kaçaklar azaldı, bekleme süreleri önemli ölçüde azaldı, bir üst kuruma sevk oranları makul seviyelere indi, sağlık işletmelerinin gelir-gider dengeleri daha dikkatli takip edilir hale geldi ve "bıçak parası" diye bilinen kayıt dışı kazançla mücadele kolaylaştı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber