'Çiçek' zannettikleri fideler 'çilek' çıktı

Balıkesir'in Edremit ilçesinde, bir kamyon şoförünün "çiçek" zannedip getirdiği çilek fidelerini alan köylüler, meyve üreticisi oldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2013 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Çiçek' zannettikleri fideler 'çilek' çıktı

Edremit Ziraat Odası Başkanvekili Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit Körfezi'nin çilek üreticisi konumunda bulunan Yaşyer köylülerinin, hoş kokulu kırmızı ve pembe çilekleri yetiştirmeye bir tesadüf sonucu başladığını söyledi.

Köyde yaşayan bir kamyoncunun, yıllar önce Bursa'dan dönerken yol kıyısında gördüğü çilek fidelerini çiçek zannederek alıp getirdiğini belirten Diker, "Mola verdiği bir çeşme başında görüyor ve köye getiriyor. Bu çiçek sanılan fideler bir süre sonra çilek veriyor. O günlerde köyün kaderi değişiyor" dedi.

Yaşyer'de yaklaşık 500 kişinin yaşadığını ve bu köyde çileğin, zeytinden sonra en önemli gelir kaynağı olduğunu dile getiren Diker, Edremit ilçesinde çilek üretilen 400 dekar alanın önemli bölümünün burada bulunduğu bilgisini verdi.

Diker, Yaşyer'de yaşanan değişimin, çevresindeki yerleşim birimlerinde görüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Köy ve çevresinde yılda 150 ton çilek üretiliyor. Bu meyve, kalitesini Kazdağları'ndan alıyor. Su, bölgenin toprak yapısı ve uygun hava koşulları bir araya gelince Kazdağları çileği, kendine özgü lezzeti ve kokusuyla aranan bir ürün haline geldi. Edremit Körfezi'ndeki tüketimin yanı sıra Balıkesir ve İzmir'e de ürün gönderiliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber