Yazıcı: Bankalar aidattan vazgeçmez

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların ücret, komisyon ve hizmet gelirlerinin, işletme giderlerini karşılama oranının geçen yıl itibariyle yüzde 63.9 olduğunu, bu durumun bankaların söz konusu gelirlerden neden vazgeçmediğini açıkça gösterdiğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2013 08:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yazıcı, kredi kartı aidatı tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, son dönemde Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nda yer alan ve bankacılık sektörünü ilgilendiren düzenlemelerin basında geniş yer aldığını anımsattı. Hakem heyetlerine geçen yıl yapılan 446 bin 54 başvurunun, 263 bin 428'inin bankacılık sektörüne ilişkin olduğunu ve tüketici şikâyetlerinde geçmiş yıllara göre artış gözlemlendiğini ifade eden Yazıcı, “Faiz oranlarının ciddi düşmesinden sonra bankaların faiz dışı gelirlerinde hızlı artış gözlenmektedir. Banka gelirlerinin faiz gelirlerine bağımlılığı azalmıştır” dedi.

İŞLEMSİZLİK ÜCRETİ DE VAR

Bankaların, değişik isimler altında tüketicilerden 60 çeşit ücret ve komisyon aldığına dikkati çeken Yazıcı, bunların arasında kredi kartı aidat ücreti, hesap işletim ücreti, kredi kartı yenileme ücreti, hesap özeti ücreti, ipotek fek ücreti, nakit çekme ücreti, ortak ATM'den nakit çekme ücreti, işlemsizlik ücreti gibi ücretlerin yer aldığını belirtti.

Bu konulardaki şikayetlerin giderilmesine ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'na son halinin verildiğini ifade eden Yazıcı, düzenlemeler hakkında şu bilgileri verdi: “Tüketicilerle imzalanan sözleşmelerin en az 12 punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, bir şekilde düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Sözleşmede öngörülen koşulların, sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceği belirtilmiştir. Tüketiciden, kendisine sunulan mal veya hizmet kapsamında haklı olarak yapılmasını beklediği ve sözleşmeyi düzenleyenin yasal yükümlülükleri arasında yer alan edimler ile sözleşmeyi düzenleyenin kendi menfaati doğrultusunda yapmış olduğu masraflar için ek bir bedel talep edilemez.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber