Yezidilerden ağaç kesimine suç duyurusu

ŞIRNAK'ın İdil İlçesi'nin Mağara Köyü'nü yıllar önce terör nedeniyle terk eden Yezidiler, köylerindeki ağaç kesimini durdurmak için avukatları aracılığıyla İdil Savcılığı'na yaptıkları suç duyurusunun reddedilmesi üzerine, bir üst mahkemeye başvurdu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 20 Mayıs 2013 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yezidilerden ağaç kesimine suç duyurusu

Şırnak'ın İdil İlçesi'ne bağlı Mağara (Kivah) Köyü'nde yaşayan ve terör olayları nedeniyle yıllar önce köylerini terk eden Yezidiler, İdil ile Mardin'in Midyat İlçesi arasında köylerine ait ormanlık alanının kesilmesini tepki gösterdi. Köylerine dönmeye hazırlanan ve Almanya'da yaşayan 15 aile, avukatları Mehmet Çetin aracılığıyla İdil Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunarak, ormanlık alanın kesilmesinin önlenmesini istedi.

'PETROL BORU HATTINI ETRAFINDA OLMASI NEDENİYLE'

İdil Cumhuriyet Savcılığı, yaptığı soruşturma sonucunda kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verdi. Savcılık kararında şöyle denildi:

"Kerkük- Yumurtalık petrol boru hattının etrafında olması ve boru hattına son 5 yıl içerisinde toplam 9 adet saldırı gerçekleşmesi ve söz konusu ağaçların İdil İlçe Jandarma Komutanlığı'nın ve İdil Kaymakamlığı'nın talepleri doğrultusunda Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü'nün olağanüstü hasılat ETA raporu doğrultusunda 6831 sayılı Orman Kanunun 40'inci maddesi gereğince kesildiği."

'HER NE KADAR İDARİ İZNE DAYANIYORSA DA'

Yezidilerin avukatı Mehmet Çetin, Cumhuriyet Savcılığının kararı üzerine bir üst mahkemeye başvurduklarını belirtti. Barış sürecinin devam ettiği ve başarıyla sürdüğü bu sıralarda, güvenlik kaygısıyla ormanın kesilmesinin her ne kadar idari bir izne dayanıyorsa dahi bunun hukuka aykırı bir eylem olduğunu belirten Çetin şöyle dedi:

"Adli süreç devam ettiği halde kesime devam edilmektedir. Oysa ki dört aydan bu yana bölgemizde barış süreci nedeniyle bir tek silah bile patlamamıştır. Bu sürecin bu şekilde gölgelenmeye çalışılması doğru bir şey değildir. Orman kesiminin durdurulması için çaba serf ediyoruz. Bu ormanlar zaten yakılmaktaydı, ancak şu anda bu barış süreciyle birlikte, bu ormanların bu aşamaya kadar gelmesinden sonra kökten kesilmesi doğru bir şey değildir. Petrol boru hattından dolayı ormanların kesilmesi gerçekçi değildir. Çünkü BOTAŞ petrol boru hattı Silopi'den Yumurtalık'a kadar devam etmektedir. Petrol boru hattının bulunduğu her alanda güvenlik kaygısıyla orman kesimi yapılması durumunda ormanların büyük bir kesimi yok olacaktır. Halbuki şu anda orman kesiminin yapıldığı yerde jandarma karakolu bile bulunmamaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın biran evvel bu yanlış uygulamadan dönmesini bekliyoruz. Çünkü Ormansız vatan, vatan değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber