Afyonkarahisar'da bir kamulaştırma davası

Sinanpaşa ilçesine bağlı Ahmetpaşa belde Belediyesi, ilginç bir kamulaştırmaya imza attı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2013 20:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Afyonkarahisar'da bir kamulaştırma davası

Sinanpaşa ilçesine bağlı Ahmetpaşa belde Belediyesi, ilginç bir kamulaştırmaya imza attı. Belediye, meydan yapacağı gerekçesi ile kamulaştırdığı arsalar üzerinde yer alan bir evi yıktıktan sonra hak sahiplerine uzlaşma yazısı gönderince kamulaştırma kararı mahkemelik oldu.

Afyonkarahisar'ın Ahmetpaşa beldesindeki kamulaştırma olayı iddialara göre şöyle oldu: Ahmetpaşa Belediyesi, 10 Temmuz 2007 de encümen kararı ile Meydan Projesini hayat geçirmek için projenin yapılacağı alanda 'kamu yararına' kamulaştırma işlemi yaptı. Belde sakinlerinden Cemil Gökçe ve kardeşlerinin babadan kalma 20 bin TL değer biçilen 423 metrekarelik arsa ve üzerinde bulunan ev de bu kamulaştırmanın içerisine dahil edildi. Kamulaştırmayı kabul etmeyen Cemil Gökçe ve kardeşleri, belediye ile görüşerek noterden belediyeye kamulaştırmanın haksız olduğu ve kendilerinin arazilerinde işgalci konumuna geçtiği gerekçesi ile ihtar çekti. Fakat ihtarı dikkate almayan Ahmetpaşa Belediyesi iddialara göre, arsa üzerinde bulunan iki katlı binayı yıktı, daha sonra kamulaştırmaya karşı gelen Cemil Gökçe ve 3 kardeşine 'uzlaşma yazısı' gönderdi.

MAHKEME TAZMİNAT İSTEĞİNİ HAKLI BULDU

Durumu kabullenmeyen Gökçe kardeşlerden Cemil Gökçe, hakkını aramak için 24 Şubat 2011 tarihinde Afyonkarahisar Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 'kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan işgal' davası açtı. İki yıl sonra Gökçe kardeşlerin lehine, Ahmetpaşa Belediyesi'nin

kısmen aleyhine sonuçlanan 2011-33 esas nolu ve 2013/24 karar nolu mahkeme kararında Cemil Gökçe haklı bulundu. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Afyonkarahisar ili Sinanpaşa ilçesi Ahmetpaşa kasabası köyü içi mevkisinde bulunan 5 bin 885 parsel sayılı taşınmazdaki 435 metrekarelik miktara yol yapmak sureti ile davalı kamulaştırmasız el atmıştır. Usulünce tamamlanmış bir kamulaştırma işlemi olmaksızın ve bedel ödemeksizin, taşınmazına el konuşan kişi, el konuşan taşınmazın mülkiyeti karşılığında bedel isteyebilir. Söz konusu 435 metrekarelik arsada davacı Cemil Gökçe adına kayıtlı bulunan hissenin bedeli olarak tespit edilen 16 bin 867 TL dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, arsada davacı Cemil Gökçe adına kayıtlı bulunan hissenin tapusunun ifrazı ve iptali ile yol olarak tapudan tapudan terkine temyiz yolu açık olmak üzere karar verilmiştir."

İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

Öte yandan, davalık olan kamulaştırma kararı ile ilgili bilgisine başvurulan Ahmetpaşa Belediyesi Yazı İşleri Müdürü Şahin Bozkuş, 'yıkıldıktan sonra uzlaşı yazısı' gönderildiği iddialarının doğru olmadığını kaydetti. Bozkuş,

taraflara yıkım gerçekleşmeden önce hak sahiplerine gerekli tebliğlerin yapıldığını ve belediye olarak mahkeme kararına itiraz ettiklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber