Bernay'da 'eski memur' rahatsızlığı

Haber Giriş : 18 Ocak 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OMü Rektörü Bernay, Baş'ın Komisyon'da bulunmasından rahatsız oldu

19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof.Dr. Ferit Bernay, üniversitedeki iddiaları araştırmak amacıyla kurulan komisyon toplantısında, üniversitenin eski araştırma görevlilerinden Cem Baş'ın, komisyonda uzman olarak görev yapmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bernay, hakkındaki intihal iddialarını da kabul etmedi.
Alınan bilgiye göre, OMÜ'deki keyfi yönetim, kadrolaşma ve yolsuzluk iddialarına ilişkin kurulan araştırma komisyonunun Samsun'daki toplantısında, komisyona yaklaşık 10 saat süreyle bilgi veren Prof.Dr. Bernay, komisyon üyelerine sinevizyon eşliğinde üniversiteyi tanıtan bir sunum yaptı.

UZMANDAN RAHATSIZLIK

Prof.Dr. Bernay, 19 Mayıs Üniversitesi'nin eski araştırma görevlilerinden Cem Baş'ın komisyonda uzman olarak bulunmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Bernay, "Uzman arkadaş, bizim üniversitenin eski memuru ve tam karşımda oturuyor. Bu arkadaşımız benim mahkemelik olduğum bir kişi. Bunun karşısında oturmam ve konuşmam, beni psikolojik olarak etkiliyor" dedi.
Komisyon Başkan Cemal Yılmaz Demir, Bernay'ın bu sözleri üzerine, uzman Cem Baş'ın görevini tarafsız bir şekilde yerine getirdiğini ve komisyonda bulunmasından rahatsızlık duyulmaması gerektiğini vurguladı.

İNTİHAL SUÇLAMASI

Rektör Bernay'a, OMÜ Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof.Dr. Kayhan Özkan'ın, "Bernay ve bazı öğretim üyelerinin 'Journal of Padiatric Surgery' adlı derginin Şubat 1989 sayısında yayımlanan bir makaleyi, kendilerine mal ederek yayımlamak için fakülte dergisine vererek intihal yaptıkları" yönündeki iddiası da soruldu.
Makaleyi inceleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Ertuğ Keskin'in, "Congenital Anal Fistula With Normal Anus" başlıklı yazı tarafımdan incelendi. Makalenin tamamı Journal of Padiatric Surgery adlı derginin Şubat 1989 sayısında yayımlanan bir makaleden kopya edilmiştir" şeklinde beyanda bulunduğu hatırlatılan Prof.Dr. Ferit Bernay, "Söz konusu makale, fakülte dergisinde basılmadı. Dolayısıyla suç unsuru yok. Makalenin sadece giriş kısmında benzerlik var. Benzerlik olması normal. Çünkü aynı hastalıklar işlenmiş" diye konuştu.
Komisyon Başkanı Demir, Prof.Dr. Bernay'ın, "Komisyonun talepleri yüzünden işi gücü bıraktık, 4 aydır fotokopi çekiyoruz. Bu talepler, üniversiteye ek maliyet getirdi" şeklindeki açıklamalarını da gündeme getirdi.
Rektör Bernay'ın "kamuoyunu aldattığını" ifade eden Demir, "Piyasadan fotokopi maliyetlerine ilişkin rakamlar aldım. Maliyet, sayın rektörün belirttiği şekilde yüksek değil. Rakamlar şişirilmiş" dedi.
Prof.Dr. Bernay'ın komisyona bilgi vermesi sırasında zaman zaman tartışma da yaşandı.
Bernay'ın, Komisyon Başkanı Demir ve üyelere soru sormak istemesi üzerine Cemal Yılmaz Demir, "Burada soru sormak bizim işimiz. Siz sorulara cevap verin yeter. İstemediğiniz sorulara cevap vermeyebilirsiniz" diye konuştu.

OTOMASYON İHALESİNDEKİ USULSÜZLÜK İDDİALARI

Rektör Bernay'a, OMÜ Tıp Fakültesi'nin otomasyon ihalesindeki usulsüzlük iddiaları da soruldu.
Başkan Demir, yapılan ilk ihaleye 2 firma katıldığını, ihaleyi Koç grubuna bağlı yazılım firmasının 1 milyon 650 bin dolara aldığını, sonra bu firmanın "kamu ihalelerinden bir yıl men" ceza aldığının anlaşılması üzerine ihalenin iptal edildiğini söyledi. Cemal Yılmaz Demir, ikinci ihale için 4 firmanın ihale şartnamesi aldığını, ancak bu ihaleyi de ilk ihaleyi alan firmanın 2 milyon 250 bin dolar teklifle kazandığını ifade etti.
Bazı komisyon üyelerinin, "Bu, etik olmuş mu? Hukuken ihale geçerli ama ahlaki olarak tek firmanın katıldığı bu ihalede rekabet şartları gereğince oluşturulmamış" sözleri üzerine Bernay, ihalede mevzuata aykırı bir işlem yapmadıklarını belirtti.

AKRABA KADROLAŞMASI

Rektör Prof.Dr. Bernay, soru üzerine, "Samsun Bölge İdare Mahkemesi Başkanı, bazı gazeteciler ve kişilerin çocuklarının üniversitenin akademik kadrolarına alındığı" yönündeki iddiaların da doğru olmadığını kaydetti.
Haklarındaki keyfi uygulama, kadrolaşma ve yolsuzluk iddialarını kabul etmeyen Bernay, üniversite hakkındaki iddiaları ortaya atan OMÜ'nün eski avukatı Yaşar Baş'ın kardeşi Orhan Baş'ın üniversitede çalıştığını söyledi.
Başkan Demir de Rektör Bernay'ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını, Orhan Baş'ın Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Yrd. Doç.
olarak görev yaptığını ifade ederek, "Niye bizi yanıltıyorsunuz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber