Devlet memurluğu özel sektördeki yüksek maaşa tercih ediliyor

Haber Giriş : 19 Ocak 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekom'u satın alan Oger, personele 6 yıla varan iş güvencesi ve yüksek maaş vaat etti. Buna rağmen çalışanlara, devlet memurluğu daha cazip geliyor. 4 bin personel, memurluğa geçmek için dilekçe verdi. Rakamın 20 bine ulaşması bekleniyor.

Özelleştirilen Türk Telekom'da personelin büyük bir kısmının cazip tekliflere rağmen devlet memurluğunu tercih etmesi, iş güvencesinin bir numaralı öncelik olmayı sürdürdüğünü gözler önüne serdi. Toplam 53 bin 500 personelin çalıştığı Türk Telekom'da, Oger Telekom'un nakle tabi personeli kurumda tutmak için önerdiği 1 ile 6 yıl arasındaki iş güvencesi, yüzde 35'e varan maaş zammı ve bir maaş ikramiye bile, personelin devlet memurluğuna geçmesinin önünü alamadı. Kamuda çalışmayı tercih etmek için ilk gün olan 16 Ocak'tan sonra üç gün içinde nakle tabi 24 bin personelden yaklaşık 4 bini kurumdan ayrılmak için dilekçe verdi. Başvuruların sona ereceği 28 Ocak tarihine kadar bu sayının 20 bine yaklaşabileceği ileri sürülüyor. Dilekçe vererek memurluktan vazgeçmeyenlerin ortak görüşü; ?devlet güvencesi' altında emekliliğini garantilemek. Kurumdan ayrılmak isteyen ve adının açıklanmasını istemeyen bir personel, gerekçesini şöyle açıklıyor: "Benim kuruma 10 yıllık hizmetim var. Yeni yönetim bana, kendisiyle sözleşme imzalamam karşılığında 6 yıl çalışma garantisi veriyor. Ancak, imzaladığım sözleşmeyle birlikte kamusal haklarımdan da vazgeçmiş oluyorum. Burası çok önemli. 6 yılın sonunda işten çıkartılmayacağımın garantisi yok demektir bu. Oysa, devlete ait başka bir hizmet birimine geçmem halinde, haklarımla birlikte emekliliğim de garanti. Neden riskli bir yolu tercih edeyim??

Türk Telekom'da örgütlü Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Hüsamettin Şanal, Oger'in bayramdan önce kapsam içi ve kapsam dışı personele ilişkin hazırladığı sözleşme şartlarını, ?Dağ fare doğurdu.? şeklinde değerlendirdi. Telekom yönetiminin, kapsam içi personel için açıkladığı şartların iç açıcı olmadığını savunan Şanal, ?Kapsam dışı personele de, üstü kapalı ?sizinle çalışmak istemiyoruz' deniliyor. Bu şartlarda Telekom'un geleceği iç açıcı görünmüyor.? diye konuştu. Haber-İş Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Kemal İlçioğlu da, Telekom'dan gidenlerin önlerini göremediğinden, kaçtığını savunuyor.

Telekom'da üst düzey bir yönetici, ?maaşı az olsun; ama devlet kapısı olsun' anlayışının bu dilekçelerle bir kez daha ortaya çıktığını belirterek, "Türkiye şartlarında, böyle bir tercih yüzünden insanlara kızamazsınız. Bizim vatandaşımıza göre devlette memur olmak, bir şirkette yönetici olmaktan daha önemli." dedi. Aynı yönetici, şu örneği verdi: "Nakle tabi 24 bin personel içinde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi olan ve 945,5 ile 1.982 Yeni Türk Lirası arasında brüt maaş alan 12 bin personelimiz var. Biz bunlara, ?gelin iş mevzuatına geçin' teklifini yaptık. İş mevzuatına geçmeleri halinde, 2 tam 4 yarım ikramiyenin yanı sıra brüt maaşı da 1.068-4.741 yeni liraya yükselecekti. Ancak, bir dalavere olur endişesiyle ?devlete' bile güvenmeyip iş mevzuatına geçmediler. Daha düşük maaş almalarına karşınlık kamu güvencesini bırakmadılar. Biz bu kişilerin dilekçe vererek Telekom'dan ayrılmalarına kesin gözüyle bakıyoruz." Buna karşın 29 bin 500 kapsam içi personelden biri olan teknisyen Mehmet G. ise "Ayrım yapılmasa kimse Telekom'da kalmaz, devlet güvencesini kaybetmez. Bin kişi Telekom'da kalmazdı." görüşünü dile getiriyor.

Oger Telekom'un 1-6 yıl arasındaki iş garantisi ve yüzde 35'e varan zam teklifi, kurumda emekliğine 6 yıldan az kalmış personele cazip geliyor. Bu durumdaki yaklaşık 8 bin personel, Oger ile imzalanacak sözleşmeyle birlikte, bir maaş ikramiye ve yüzde 5'ten yüzde 35'e varan maaş zammından yararlanacak. Ayrıca, hiçbir kamusal hakkını da kaybetmeden emekli olabilecek. Nakle tabi olduğu için kurumdan ayrılmaya hakkı bulunan Telekom çalışanları, maaşlarında fazla bir azalma olmaması için verilen süreyi de iyi kullanmak istiyor. Telekom'da nakle tabi sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanların gelecekleriyle ilgili karar verme süresi 16 Ocak'ta başladı. 28 Şubat alt kademede çalışanlar için son gün. Kamuya geçmek için dilekçe veren yaklaşık 4 bin personel, maaşlarının üzerindeki Gelir Vergisi kesintisinin en az olduğu ocak ve şubat ayını değerlendirmek istiyor. Zira, kamuyu tercih eden Telekom personelinin maaşı, gittiği kurumdaki memurun maaşının kendi seviyesine yükselene kadar dondurulacak. Bu nedenle geçiş döneminde Gelir Vergisi kesintisi önem taşıyor. Mesela, 2 bin YTL maaş alan bir Türk Telekom personeli, ocak ayında kurumdan ayrılırsa bin 700 yeni lira alacak. Şubatta ayrılırsa bin 600 yeni lira alacak. Nakle tabi olan personel bu durumu göz önünde bulundurarak hareket ediyor. Bir Telekom çalışanı, Gelir Vergisi mükelleflerine uygulanan vergi tarifesinin, Oger'in vereceği yüzde 35'e varan zammı alıp götüreceğini savunarak, ?Ben Telekom'dan bugün ayrıldığımda, haklarım dondurulacağı için, yüzde 15 Gelir Vergisi kesintisiyle maaş alacağım. Kurumda kalırsam, kamusal haklarımı kaybetmenin yanı sıra, her ay artan gelir tarifesi, bana verilen zammı da alıp götürecek. Oysa ben, en az kesintiyle yıllarca maaşımı alacağım." şeklinde konuştu.

TELEKOM'UN YENİ SAHİBİ OGER'İN NAKLE TABİ ÇALIŞANA YAPTIĞI TEKLİF

Bu tarihe kadar kurumda kalmayı tercih edenler, kamuya geçme hakkından vazgeçmiş sayılacaklar. Ancak, nakil hakkından vazgeçmiş olmak, çalışanın kıdemine bağlı olarak geçmişte kazanmış olduğu hakları kaybetmelerine sebep olmayacak.

Telekom'da kalmayı seçen çalışanlar, kıdem, unvan ve yaşadıkları şehir gibi kriterler dikkate alınarak, yüzde 35'e varan maaş artışından yararlanabilecek.

En geç 28 Şubat 2006 sonuna kadar sunulan sözleşmeyi imzalamaları durumunda çalışana bir maaş tutarında özel bir ikramiye ödenecek.

HANGİ KAPSAMDA NE KADAR PERSONEL VAR?
Kapsam içi: 29.500
Sözleşmeli: 11.800*
İş mevzuatına tabi: 12.200*
Üst düzey yönetici: 1435**
(*) Nakle tabi
(**) Yarısı sözleşmeli, yarısı iş mevzuatına tabi

KİM NE KADAR MAAŞ ALIYOR*
Mühendis: 1.650-2.452
Sözleşmeli: 945-1.982
İş mevzuatına tabi personel: 1.068-4.741
Kadrolular (I ve III sayılı cetvel): 761-2.290
Uzman yardımcıları: 1.644-2.134
Daire Başkanı: 3.858
Genel Müdür Yardımcısı: 4.409
Genel Müdür: 5.512
(*) Brüt aylık (YTL)

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber