Bankaların 65 kalem komisyon ücretinde yetki artık BDDK'da

Bankaların 65 kaleme çıkardığı komisyon ücretlerine "Yetkim yok" diyerek dokunmayan BDDK'ya görev verildi.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Mayıs 2013 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bankaların 65 kalem komisyon ücretinde yetki artık BDDK'da

Yeni Tüketici Taslağı'na göre hangi işlemden ücret alınacağını kurum belirleyecek

Yeni Tüketici Yasa Taslağı'nı açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, en çok şikâyet edilen bankaların ücret ve komisyon gelirleriyle ilgili düzenlemelere çeki-düzen vermek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) yetki verildiğini bildirdi. Geçtiğimiz günlerde faiz ve komisyonlar konusunda "Yetkim yok" diyerek topu üzerinden atmaya çalışan BDDK Başkanı Mukim Öztekin'e cevap niteliğindeki açıklamadan sonra gözler kuruma çevrildi. Taslak yasalaştıktan sonra BDDK'nın bakanlığın onayını almak koşuluyla hangi işlemlerin ücrete tabii olacağını belirlemesi gerekecek.

İŞLEM ÜCRETİ 65'E ÇIKTI

Bankaların ticari müesseseler olduğunu söyleyen Yazıcı, "Faiz dışı gelirler konusunu çok tartıştık. Kanun taslağını Ağustos 2012'de kamuoyunun görüşüne açtığımızda faiz dışı gelirler 31 kalemden alınıyordu. Taslağı Bakanlar Kurulu'na sunduğumuz gün bu sayı 65'e ulaştı" dedi. BDDK'nın bu konuda ücret belirlemeyeceğini anlatan Bakan Hayati Yazıcı, "Bankalar, rekabet içerisinde o hizmeti ücretlendirmeye başlayacaklar" diye konuştu.

OTOBAN ÖRNEĞİ VERDİ

BDDK Başkanı Öztekin, Merkez Bankası'nın da kredili mevduat hesapları faiz oranları için bir üst sınır uygulamasına geçtiğini hatırlattı. Öztekin, "Düzenlemenin olmaması, hız sınırının ve şeridin olmadığı bir otobana benzer. Şeridin olmadığı ve düzenlemenin, hız sınırının olmadığı bir otobanda kaza olur" dedi.

BİR HİZMET İÇİN BİR FİYAT

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, dün katıldığı Türkiye Bankalar Birliği toplantısında geçtiğimiz günlerde yayınlanan Kredili Mevduat Hesabı, sözleşmeler ve hakem heyeti tebliğiyle ilgili düzenlemeleri hatırlattı. Öztekin, şeffaflık kapsamında "bir hizmet için yalnızca bir fiyat" ilkesinin temel prensip olarak benimsenmesi gerektiğini söyledi.

AL SANA ÖRNEK

Türkiye'de faizler düştüğü için gelirlerinin azaldığını savunup, hizmet ve komisyon ücretlerini 65 kaleme çıkaran bankaların ve bunlara ses çıkarmayan kurumların tezleri dünyadaki örneklerle çelişiyor. Avrupa ve diğer gelişmiş ekonomilerde faizler neredeyse yüzde sıfırlara kadar düşmesine rağmen regülasyon kurumları bankaların piyasada istediği gibi davranmasına izin vermiyor. Tüketicilerin korunması için adımlar atılıyor.

GİZLİ EKSTRALAR

Avrupa Komisyonu raporlarında 'gizli ekstralar' adı verilen bankaların aldıkları ücret ve komisyonların üzerine gidiliyor. Komisyon dışında yerel rekabet kurumları, tüketici dernekleri ile Avrupa Birliği'nin düzenleyici otoriteleri bu konular üzerinde kampanyalar düzenleyip davalar açıyor.

KABUL EDİLEMEZ

İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Arlene McCarthy, bankaların aldıkları ücretlerin bir 'haklılık' testine tabi tutulması gerektiğini söyledi. McCarthy, "Bu gizli ekstraları kabul etmiyoruz" dedi. İngiltere'de Adil Ticaret Ofisi ülkenin en yüksek mahkemesine dava açıp kampanyalar yürüterek fahiş ücretler alınmaması için çalışıyor. AB Tüketici Komisyonu Üyesi Meglena Kuneva ise "Temel tüketici hakları prensipleri ihlal ediliyor. Karmaşık fiyatlandırmadan gizli ücretlere ve eksik bilgiye kadar birçok hata yapılıyor" dedi.

KMH'LAR KâRIMIZI % 2 AZALTIR

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, faiz dışı gelirlerin payının birçok ülkeye göre düşük olduğunu belirtirken"Faiz oranları düşünce faiz dışı gelirler daha da önem kazanıyor" dedi. Aydın, Merkez Bankası'nın Kredili Mevduat Hesapları (KMH) faiz oranları için kredi kartı işlemlerindeki azami akdi ve gecikme faiz oranlarını baz alarak düşürmesinin bankacılık sektörünün kârını yüzde 2-5 arasında aşağı çekeceğini söyledi.

KOMİSYONU PİYASA BELİRLESİN

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, ücret ve komisyonların piyasa mekanizması çerçevesinde serbestçe belirlenmesinden yana olduklarını söyledi. Aydın, bankacılık sektöründe ücret ve komisyon gelirlerinin toplam gelirler içindeki payının birçok ülkeye göre daha düşük olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber