Mezun oldukları üniversiteye kına gecesiyle veda ediyorlar

Kız öğrenciler için mezuniyet balolarının yerine artık yıllarca kaldıkları ev ya da yurtlarda kına geceleri düzenleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2013 14:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Mezun oldukları üniversiteye kına gecesiyle veda ediyorlar

Türk kültüründe evlenecek kızlara düğün öncesi annesinin evinden ayrılırken yapılan kına gecesi, artık üniversiteden mezun olan kız öğrenciler için kaldıkları yurtlarda ve evlerde düzenleniyor.

Niğde Üniversitesinden bu yıl mezun olacak 17 kız öğrenci için kaldıkları özel bir yurtta kına gecesi düzenlendi.

Geceye, Fen-Edebiyat Fakültesinin Kazak asıllı öğretim üyeleri Prof. Dr. Gülmira Abrasimova ve Prof. Dr. Jaklin Suleyhimova da katıldı.

Öğrenciler kına töreni öncesi öğretmenleri ve yurt görevlileri ile mezuniyet pastası kesti ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Öğrenciler daha sonra kına geceleri için özel tasarlanan, kırmızı tül kumaşla süslenmiş üzerinde mumların yakıldığı kına tepsisi ile koridora sıralanan arkadaşlarının arasından eğlencenin yapılacağı salona geçti.

Türkü söylerek, kına tepsisini elden ele dolaştıran öğrencilere, Kazak asıllı öğretmenleri de eşlik etti.

Yurt görevlisi Sevgi Arıkan, AA muhabirine, Türk geleneğinde kına yakmanın önemli yeri olduğunu belirterek, son 2 yıldır mezun olarak, yurttan ayrılan öğrenciler için kına gecesi düzenlediklerini söyledi.

Öğrencilerle bir arada bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Arıkan, “Anneleri onları evinden nasıl dualarla yolcu ediyorsa, ben de hepsinin duacısıyım. Yolları açık olsun, bahtları açık olsun. İnşallah güzel mevkilere gelirler" dedi.

Arıkan, gecenin sonunda 17 öğrencinin eline türkü eşliğinde kına yaktı. Öğrencilerin kınalı elleri de kırmızı kumaştan yapılmış gül ile kapatıldı.

Duygusal anların yaşandığı gecede, göz yaşlarını tutamayan öğrenciler, Arıkan'a ve arkadaşlarına sarılarak vedalaştı.

Resim-iş öğretmenliğinden mezun olduğunu belirten Açelya Öztürk, “Burada bir yılımı geçirdim, çok mutluyum. Burası benim evim oldu, burada yaşayanlar da kardeşlerim. Mezuniyet partisi yerine kına gecesi ile üniversiteye ve arkadaşlarımıza veda ediyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Gülmira Abrasimova ise Kazakistan Kız Pedagoji Enstitüsünden 8 ay önce Niğde Üniversitesine geldiklerini belirterek, “Türk halkının kına adetini gördük, çok beğendik. Burada çok mutlu olduk. Kazakistan'a dönünce festivale katılacağız. Biz de bu festivalde kına gecesi yapacağız" ifadelerini kullandı.

NÜ Müzik Bölümü öğrencilerinden Canan Bayat da yurda veda eden arkadaşları ile "Bu gece son" adlı şarkıyı söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber