Babacan: Artık istihdamı geliştirmeye odaklanacağız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2006 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, kur rejiminden taviz vermeyeceklerini belirterek, ''Tabloyu göz ardı edip, tek bir parametre üzerinde durup 'her şey aynı kalsa da sadece kur şu noktadan şu noktaya gitse farklı şeyler olur' diye yorumlar yapmak abesle iştigal'' dedi.

Ali Babacan, Merkez Bankası'nın düzenlediği ''Enflasyon Hedeflemesi: Uygulama ve Olası Sorunlar'' konulu uluslararası konferansta yaptığı konuşmada, 3 yıllık dönemde kur rejiminden asla taviz vermediklerini belirterek, şunları söyledi:

''Bundan sonraki dönemde de hiç kimse taviz beklemesin. İçeride ve dışarıda olabilecek her türlü beklenmeyen gelişmelere karşı kur rejimimiz çok önemli bir sigorta vazifesini görüyor, şokları absorbe eden çok çok önemli bir fonksiyonu var, kimse bunu unutmasın.

Tabloyu göz ardı edip tek bir parametre, kur üzerinde durup 'her şey aynı kalsa da sadece kur şu noktadan şu noktaya gitse farklı şeyler olur' diye yorumlar yapmak abesle iştigal. Makro ekonomik göstergeler bir bütün. Artık kurdan medet umma dönemi de geçti. Herkes yeni ortama ayak uydurmak zorunda...'' Başarıların arkasındaki temel ilkeleri dile getirirken siyasi irade ve kararlılığın önemini vurgulayan Babacan, siyasi irade arkasında durmuyorsa hiçbir kurumun alabileceği mesafe bulunmadığını söyledi.

Ali Babacan, şöyle konuştu:

''En bağımsız bir kurumu bile ele alırsak eğer siyasi irade o kurumun arkasında güçlü bir şekilde durmuyorsa bunu sürdürebilmek çok zordur. Bütün bağımsız kurumlarımız, kurullarımız şunu bilmelidirler ki çerçeve, hükümet, Meclis tarafından çizilir. Bu çerçeve içindeki bağımsızlık kavramı Türkiye'de artık yeni ortamın vazgeçilmez unsurudur. Bütün ekonomik program çerçevesinde her kurum üzerine düşen görevi yapar ve bunların arkasında da hükümet, siyasi irade, güçlü bir şekilde durur.'' Babacan, ekonomideki gelişmeleri değerlendirirken Merkez Bankası'nın da bu süreçte kurumsal yapısını etkinleştirdiğini, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda soru işaretlerinin, tereddütlerin bu dönemde tamamen ortadan kalktığını bildirdi.

Babacan, bugün Merkez Bankası'nın, tarihinin hiçbir döneminde görülmediği kadar şeffaf, etkin bir çalışmayla ekonominin temel bir aktörü olarak görevini yerine getirmeye başladığını vurguladı.

Ali Babacan, ekonomide üç yılda önemli başarılar elde edildiğini ancak, bunun kalıcılığını da sağlamak zorunda olduklarını söyledi.

YAPISAL REFORMLAR

Bunun en önemli aracının yapısal reformlar olduğuna işaret eden Babacan, şöyle konuştu:

''Önemli yapısal reformlar gerçekleştirdik fakat bu konuda alacağımız daha uzunca bir mesafe var. Bu reformların pek çoğunu Avrupa Birliği süreci içinde yapacağız. Türkiye'nin eksikliklerini, gediklerini gayet iyi biliyoruz. Zaman içinde bütün bu eksikler giderilecek. Bundan sonraki yapısal reformlar ağırlıklı olarak istihdamın geliştirilmesi odaklı olacak. Ekonomideki yapısal reformlarımızın pek çoğunu artık bu hedefe doğru yönlendirmeye başlayacağız.'' Ali Babacan, Türkiye'nin içinden geçtiği değişim, dönüşüm sürecinin pek çok ülke tarafından yakından takip edildiğini belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Yeni Zelanda ve Avustralya'ya yaptıkları ziyarete değinerek, uçakla 24 saat süren yerlerde bile Türkiye'nin AB sürecinin izlendiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber