CHP'den Antalya'daki cezaeviyle ilgili rapor

Antalya L Tipi Cezaevi'ndeki iddialara ilişkin hazırlanan raporda, mağdur çocuklar ile diğer genç mahkumların derhal ciddi bir rehabilitasyon programına alınması önerildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2013 16:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'den Antalya'daki cezaeviyle ilgili rapor

CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu, Antalya L Tipi Cezaevi'ndeki iddialara ilişkin rapor hazırladı.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'den oluşan komisyon, Antalya L Tipi Cezaevi'nde incelemelerde bulundu.

Cezaevinde çocuklara yönelik taciz ve tecavüz iddialarının basın ve yayın organlarında yer almasının ardından ziyaretin gerçekleştirildiği belirtilen raporda, mağdur çocuklar dahil 14 genç ile kadın koğuşunda bulunanlarla görüşmeler gerçekleştirildiği kaydedildi.

Raporda, İnsan Hakları Derneği ve konuyla ilgili birçok avukat ile de iletişime geçildiği, iddiaları destekleyen ve cezaevinden tahliye olmuş eski mahkumlarla görüşüldüğü anlatılarak, tahliye olmuş bu mahkumların, birçok çocuğun kaba dayak, şiddet, taciz ve tecavüze uğradığını söyleyerek taciz ve tecavüz iddialarını destekleyen açıklamalarda bulundukları belirtildi.

Cezaevine ilişkin iddialara yer verilen raporda önerilerde de bulunuldu. Raporda, mağdur çocukların, derhal başka bir cezaevine sevk edilmesi, Adalet Bakanlığı'nın acilen bir açıklama yapması ve konuyu yakından takip etmesi, bağımsız bir heyetin acilen konuyu etraflıca araştırması, iddia edildiği gibi idarenin bir ihmali olduğu konusunda soruşturma başlatılması gerektiği belirtildi.

Tecavüz iddiasının faili olan ve sevk edildiği iddia edilen kişinin derhal ifadesinin alınması, iddiaların çok ağır olması sebebiyle mutlaka adli soruşturma başlatılmasının önemli olduğu vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Mağdur çocuklar ve tüm diğer genç mahkumlar, derhal ciddi bir rehabilitasyon programına alınmalıdır. Genç mahkumlar ağırlıklı olarak 'cinsel suç, uyuşturucu ve gasp' suçlarından dolayı cezaevinde bulunmaktadır. Cezaevi ortamının bu çocuklar için rehabilite edici imkanlar sunması gerekmektedir. Kurs, eğitim, farklı sosyalleşme imkanları tanınmayan ve dahası taciz ve tecavüz iddialarının olduğu bir cezaevi ortamında kalmaları bu çocukların durumunu daha da vahim hale getirmektedir. Bu nedenle, özellikle bu tip genç mahkumlara yönelik çeşitli topluma kazandırma projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Cezaevlerinde yoksul çocuk ve kadınlara yönelik ekonomik yardımlar sağlanmalıdır. Anne ile çocuğun bir arada olamaması sebebiyle aile bütünlüğünün bozulmasından kaynaklı sorunlara ilişkin ciddi bir önlem alınması gerekmektedir. Özellikle çocuk sahibi kadın mahkumlar için 'denetimli serbestlik' uygulamasında esneklik yaratılmalıdır. Acil olarak ise çocuk sahibi kadın mahpusların, çocuklarının olduğu ilde cezalarının infazının gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber