Eker: Kuş gribiyle mücadele, sadece bakanlık personeliyle yapılamaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ocak 2006 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, kuş gribi hastalığı ile mücadelenin, sadece bakanlık personeli ile yapılamayacak kadar kapsamlı ve o derecede önemli bir konu olduğunu söyledi. Eker, hastalığın "biyolojik silah olduğu" iddialarına katılmadığını bildirdi.

Kuş Gribi Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Eker, Türkiye'nin kuş gribi hastalığı görülen 25. ülke olduğunu belirtti. Eker, "hastalık başgösteren ülkelerde, özellikle Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, ticari işletmelere, entegre tesislere hastalık bulaşmışsa, çok ciddi ve büyük oranda itlaf işlemi yapmak gerekiyor" dedi.

Hastalığın, Türkiye'nin sınır komşusu olan ve kapalı rejimlerle idare edilen birkaç ülkede daha var olduğunu, gayri resmi olarak bildiklerini de açıklayan Bakan Eker, bu ülkelerin yapıları gereği bu hastalığın varlığını resmi olarak açıklamadığını belirtirken, sınır valilerini bu konuda uyardı.

Hayvan hareketlerinin izlenmesi ve özellikle kanatlı ve tek tırnaklı hayvanların sevklerinin önlenmesi konusunda her türlü önlemin titizlikle alınmasını isteyen Eker, sınır kapılarında, karantina bölgelerine giriş ve çıkışlarda araçların uygun dezenfeksiyonun temine dikkat çekerek, "Çünkü bu virüs bu şekilde de bulaşıyor. özellikle soğuk havalarda varlığını uzunca bir süre sürdürmesi önemli. Kış şartlarında ve içinde bulunduğumuz kış şartları dikkate alındığında, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, İç Anadolu'da da böyle, havaların soğuk olması, bu konuda tedbir almamızı gerektiriyor" dedi.

Hastalığın, kanatlı hayvanlar yanısıra tek tırnaklı hayvanlar ile domuzlarda da görülebildiğine işaret eden Eker, "Domuz işletmesi olan illerin valilerinden rica ediyorum; bu illerde de bu çiftliklerle ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi.

Kırsal alandaki vatandaşların, sosyoekonomik veya sosyokültürel şartlar nedeniyle, kendi ihtiyaçlarını temin için 3-5 tane kanatlı beslediğini hatırlatan Eker, "Kuş gribi nedeniyle kanatlı eti ve yumurta tüketimi devam etmezse, zaten yeterli olmayan protein ihtiyacı halk sağlığını başka şekilde tehdit edecek. Bu nedenle, kontrolden geçmiş kümes hayvanlarının eti ve yumurtasının tüketilmesi insan asğlığı açısından büyük önem taşıyor. Bu, kanatlı sektörünün devamı için değil, sağlık için çok önemli" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber