Güneş enerjisi bu kez yeleği ısıttı

Simav ilçesinde, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Simav Teknoloji Fakültesi öğrencileri Sevda Özbahar, Nurgül Bodur ve Gülbahar İnce, fakülteyi bitirme tezi olarak "güneş enerjisiyle ısınan yelek" yaptı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2013 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güneş enerjisi bu kez yeleği ısıttı

Bir yeleğe güneş panelleri yerleştirip elde ettikleri 22 voltluk enerjiyi de regülatör sayesinde 14 volta düşüren öğrenciler, aküde topladıkları düzeneği yelekte denedi. Başarılı sonuç elde eden öğrencilerin ürettiği yelek, tam şarj olması halinde iki saat aralıksız ısıtabiliyor.

Fakültede öğretim üyesi ve proje koordinatörü Doç. Dr. Rüştü Güntürkün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin maliyetinin 500 lira olduğunu söyledi.

Maliyetin fazla olmasının, kullanılan malzemelerin kargoyla sipariş edilmesinden kaynaklandığını belirten Güntürkün, şöyle konuştu:

"Prototip olarak gerçekleştirilen güneş enerjisiyle ısıtılan yelek, yenilenebilir enerji olan güneşin en iyi şekilde kullanılmasına güzel bir örnek. Proje biraz daha geliştirilip görsellik kazandırılırsa seri üretime geçilebilir. Böylece insanların yaşam standartları da yükseltilmiş olacak. İnsanların hayatını kolaylaştıracak projeyi başarıyla gerçekleştiren öğrencilerimi kutluyorum. Fakültemiz için de önemli olan çalışmayla ilgili olarak patent müracaatında da bulunacağız."

-"Kısıtlı imkanlarla bu projeyi yaptık"

Öğrencilerden Özbahar da projedeki başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İlçede bulunmalarından dolayı kısıtlı imkanlara sahip olduklarını anlatan Özbahar, "Buna rağmen projeyi gerçekleştirdik. Yeleğin üzerine güneş panelleri yerleştirdik. Buradan 22 voltluk bir elektrik elde ettik. Bunu da bir regülatör yardımıyla 14 volta düşürdük. Gelen enerjiyi de bir aküye bağlayarak enerjinin toplanmasını sağladık" diye konuştu.

İnce ise güneşli havada giyilen yeleğin sisteminin istendiğinde devre dışı bırakıldığını ve sadece akünün şarj olabilmesi için güneşten yararlanılabildiğini vurguladı.

Bodur da akünün tam şarj olması halinde kış aylarında yeleğin kesintisiz iki saat ısı verdiğini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber