Silah taşıma yaşı 25 oldu

Silah Tasarısı Alt Komisyonu ‘biber gazını’ yasaya soktu. Ayrıca silah taşıma yaşını yükselterek 25 olarak belirledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2013 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Silah taşıma yaşı 25 oldu

ÖNDER YILMAZ

Taksim Gezi Parkı'na yönelik protestolarda polisin yasal sınırların üzerinde kullandığı biber gazı ile ilgili tartışmalar sürerken, TBMM İçişleri Komisyonu bünyesinde oluşturulan Silah Tasarısı Alt Komisyonu ilk kez “biber gazının” tanımını yaparak yasaya soktu. Biber gazı, “Doğal biber bitkisinin işlenmesiyle elde edilen, canlılar üzerinde geçici göz yaşartıcı ve tahriş edici etki yapan madde” şeklinde tanımlandı. Alt Komisyon polisin biber gazı kullanımına ilişkin yasaya herhangi bir sınırlama hükmü koymazken, sokaktaki vatandaşın kendisini koruması için biber gazı satın alma yaşını en az 18 olarak belirledi.

CHP'li üyeler Celal Dinçer ve Muharrem Işık, “polisin yoğunluk başta olmak üzere biber gazı kullanımına da sınır getirilmesini bugünkü toplantıda gündeme getireceğiz” dediler. Alt komisyon ayrıca, silah taşıma yaşını bir kez daha yükselterek 25 olarak belirledi. Tasarının ilk halinde 18'den 21'e çıkarılması öngörülen bu yaş sınırı, Alt Komisyon'da 23 olarak düzenlenmişti.

Av tüfeği taşıma yaşı 18'de kaldı

Ayrıca İl özel güvenlik komisyonu tarafından verilen karara istinaden AVM'ler gibi özel kişilere ait şirket, alışveriş merkezi ve işyerlerine silahla girilemeyecek.

Silah Tasarısı Alt Komisyonu'nun geçtiğimiz hafta yapılan toplantısında radikal kararlar alındı. Silah taşıma yaşı tartışılırken CHP'li üye Celal Dinçer yaş sınırının 25 olması gerektiğini savundu.

Komisyonda tartışmaların ardından hükümetin 18'den 21'e çıkardığı silah taşıma yaşı önce 23 olarak belirlendi. Ancak Dinçer'in itirazını sürdürmesi ve batı ülkelerindeki örnekler dikkate alınarak yeniden yapılan görüşmeler sonucunda bu yaş sınırı 25'e çıkarıldı. Av tüfeği taşıma yaşı ise yine 18 olarak kaldı.

Biber gazı yasaya girdi

Komisyon ayrıca sürpriz bir karar alarak yasa tasarısına “biber gazı” tanımı ekledi. Biber gazının tanımı “Doğal biber bitkisinin işlenmesiyle elde edilen, canlılar üzerinde geçici göz yaşartıcı ve tahriş edici etki yapan maddeyi” şeklinde yapıldı. Yaptırımlar açısından “beşinci silah katagorisine” alınan biber gazı, “Saldırı veya savunmada kullanılmak üzere imal edilmiş, kullanıldıkları zaman insanlar üzerinde geçici olarak, sersemletici, şuursuz veya savunmasız hâle getirici, göz yaşartıcı ve benzeri etki meydana getiren aletler veya maddeler” kapsamında değerlendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber