Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik envanteri çıkarılacak

Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi ile bugüne kadar çeşitli bakanlık, kurum ve kuruluşlarca değişik seviyelerde gerçekleştirilen biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışması, tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2013 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik envanteri çıkarılacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek ve maliyetinin yaklaşık 20 milyon lira olması planlanan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi ile bugüne kadar çeşitli bakanlık, kurum ve kuruluşlarca değişik seviyelerde yapılan biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışması tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde gerçekleştirilecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye'de biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme çalışmaları yıllardır çeşitli bakanlık, kurum ve kuruluşlar nezdinde değişik seviyelerde, kurumların kendi ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda yapıldı. İhtiyaçları karşılayan çok çalışma olmasına karşın, ülke ölçeğini yansıtacak boyutta envanter ve izleme yapılamadı. Ayrıca bu çalışmalar aynı ölçek ve önceliklere hitap edecek boyutta olmadı.

Bununla birlikte envanter verilerinin çeşitli kurumlar bünyesindeki veri tabanlarına erişim sınırlı tutulurken, mevcut verilerin de kurum ve akademisyenler tarafından ulusal ölçekte sınırlı kullanıma ve erişime açılması sorunlara neden oldu.

Bu sebeple gerek eksik ve mevcut envanter çalışmalarının tamamlanması gerekse biyolojik çeşitliliğin izlenmesindeki eksikliklerin giderilmesi ihtiyacından yola çıkılarak, Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi hazırlandı.

Toplam maliyeti yaklaşık 20 milyon lira olması beklenen ve 2013-2017 yıllarını kapsayan proje, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı 15 bölge müdürlüğü nezdinde yürütülecek. Envanter ve izleme faaliyetlerinin literatür ve arazi destekli çalışmalar ile güncellenmesi planlanan projede, tohumsuz ve tohumlu bitkiler, omurgalı ve omurgasız hayvanlar ile mantarlar üzerinde çalışılacak.

Proje ile envanter ve izleme faaliyetlerinin uygulanabilir bir çerçevede ele alınması, en elverişli envanter verilerinin sağlanması, gösterge türlerin belirlenmesi ve bu türler üzerinden etkin bir izlemenin sağlanması hedefleniyor.

Elde edilecek veriler, mevcut veri tabanına aktarılarak depolanacak ve uzun vadede envanter ile izleme

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber