BASK: Devlet okulları üveyleştiriliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASK; TBMM'ye sevk edilecek olan, özel okullarda vergi ve KDV indirimi yanında 1.000 ytl'lik yardımı öngören kanun taslağı hakkında, "Eğitimin kar edilen bir sektör olarak algılanmasına" karşı olduklarını açıkladı.

"Devletin özel eğitim kurumlarını ayırımcı bir anlayışla desteklemesini ve buralara kaynak akıtmasını doğru bulmuyoruz. Devlet ilkönce kendi öğretmenine sahip çıkmalı ve kendi okulunun standardını yükseltmelidir" diye eleştiride bulunan BASK konfederasyonuna üye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan AVCI, özel okul ve dershanelerin eğitimin kanayan yarası olduğunu belirterek, "Çocuklarımızın gelecek pazarlığı üzerinden yürütülen bu ekonomik sömürüye karşı durmak gerekiyor" dedi.

Türkiye'de 1596 tane özel okul bulunduğunu, burada 265 bin öğrencinin okuduğunu ve yaklaşık 60 bin personelin çalıştığını belirten AVCI, yaptığı yazılı açıklamada, "Özel eğitim kurumlarının ve dershanelerin devletin nitelikli okullarının yerini almaya başlamasına, gençlerimizin özel okul ve dershaneler arasında pazarlanmasına, öğretmenlerimizin okulda öğrencilerine ayıramadıkları emeği ve zamanı dershanelerde harcamasına razı olmamalıyız. Anayasayla güvence altına alınan eşit, adil, ücretsiz ve kaliteli eğitim niçin verilmiyor" diye sordu.

Avcı, tepkilerini şöyle dile getirdi:

"Devlet okullarında yeterli eğitim verilmediği görüntüsünden dolayı veliler çocuklarını dershanelere ve özel okullara gönderiyor. Devlet okullarındaki kayıt paraları ve çeşitli adlar altında zorla toplanan paralar yüzünden, özel okul ve devlet okulu arasındaki maliyet farkı gittikçe azalmaktadır. Bu sıkıntıları çekmek zorunda değiliz" diyen Avcı, dershanelerde okuldaki gibi klasik eğitim yöntemiyle dersi tartışmaya, yaparak yaşayarak öğrenme yerine en kısa zamanda, seçenekler arasındaki doğru yanıtı bulaya çalışıldığını ve böylece hem liselere hem de üniversiteye girişte okulun ikinci plana düştüğünü kaydetti.

Avcı, izlenen yanlış eğitim politikaları yüzünden aileler dişten tırnaktan artırıp çocuklarını özel okullara ve dershanelere göndermek zorunluluğu hissettiklerini vurgulayarak, "Özel okul ve dershanelere öğrenci başına 2 ile 32 milyar arasında ödemeler yapan aileler, çocuklarını özel okul ve dershaneye göndermediği takdirde anne baba olarak elinden geleni yapmamış konumuna düşmektedir. Bu durumu bilen eğitim kurumları da çeşitli promosyonlar, hediyeler ve vaatlerle öğrencileri kazanmaya çalışıyor. Böylece eğitim kurumları ticari kuruluşlar haline dönüştürülmeye; öğretmenler ise karar mekanizmalarından uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.

Avcı açıklamasını şu sözlerle devam etti:"Eğitime katkı adıyla uçan kuştan vergi alınıyor, bu paraların nerelere harcandığı belirsiz. Devlet eğitime ayırdığı payı yükseltmelidir. Devletin özel okul, dershane ve üniversitelere yaptığı yardım derhal kesilmeli ve devlet okullarına aktarılmalıdır. Devlet okullarında ikili eğitim yerine, tekli eğitim ve çantasız eğitime geçilmelidir. Fiziki koşulları uygun olan özel okul ve dershaneler derhal devlet okullarına dönüştürülmeli ve böylece derslik ve öğretmen açığı çözülmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber