Böbrek nakli olan hastalar 'malulen emekli' olmaya devam edecek

Haber Giriş : 23 Ocak 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK ve Bağ-Kur, böbrek nakli olan hastaları artık 'iyileşmiş' kabul edip malulen emekliliklerini iptal ediyordu. Sağlık Bakanlığı uygulamayı haksız buldu. Hastalar, alınan emekliliklerinin iadesini bekliyor

Sağlık Bakanlığı, böbrek nakli olan hastaları 'iyileşmiş' kabul ederek malulen emekliliklerini iptal eden SSK ve Bağ-Kur'a karşı çıktı. Böbrek nakilli hastaların tek böbrekli sağlıklı insan olarak değerlendirilmemelerini isteyen bakanlık, malulen emekliliğin sürmesini istedi. Bakanlık bu kararı, 2003'te kurulan Ege Böbrek Hastaları Derneği'nin başvurusu üzerine aldı. 2004'ten bu yana derneğin başkanı olan Nilgün Yıldırım, süreci şöyle anlattı: "Derneğin 135 üyesinden en az 20'sinin malulen emekliliği iptal edildi. Bu sorun her yerde yaşanıyor, ama herkes sorunu mahkemede bireysel olarak çözmeye çalışıyor. Biz de dernek olarak harekete geçtik, Başbakanlık, bakanlık ve Özürlüler İdaresi'ne başvurduk.

İlaç tedavileri de kesildi
Sorun, Yaşar Okuyan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu dönemde başladı. Daha önce böbrek nakli olmuş hastalar, çalışma güçlerini yüzde 80 kaybettikleri kabul edilerek, yeterli prim ödemişlerse Bağ-Kur veya SSK'dan malülen emekli ediliyordu. Son dönemde bu iki kurum, böbrek nakli olmuş hastaların malulen emekliliğini iptal ediyor. Bu kurumlar, hastanın genel durumuna göre değil, sadece biyokimya (kan) sonuçlarına göre karar veriliyor. Bu konuda bir hukuki düzenleme yok.

Emeklilik iptaliyle nakilli hastaların emekli maaşı kesildiği gibi, kurum sağlık hizmetini de kesiyor. Çok sayıda hasta çifte darbe yedi, hem maaşı hem de ayda 1.5-2 milyarlık ilaç tedavisi kesildi. Sağlık güvencesi kesilen nakilli hastalar ilaç tedavisini sürdüremeyip yeniden diyalize bağlanmak zorunda kaldı, emekliliğinin iptali korkusu yaşayan pek çok hasta da bağış organ çıksa bile nakilden vazgeçti.

Umutla bekliyorlar
Sağlık Bakanlığı sonunda gerekçelerimizi haklı buldu. Verilen yanıtta, böbrek nakilli hastaların tek böbrekli sağlıklı insan olarak değerlendirilmemeleri gerektiği ve malulen emekliliğinin sürmesinin uygun olduğunun bakanlık görüşü olarak belirlendiği kaydedildi. Bu görüşün SSK ve Bağ-Kur'a bildirildiği de yazıda yer aldı. Umudumuz, bakanlığın bu görüşünün hayata geçirilmesi, iptal edilen emekliliklerin yeniden düzenlenmesi."

Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bu karar, hastalar tarafından sevinçle karşılandı. İki çocuk babası Hasan Ak, "1999'da diyalize bağlanmaya başladım. 2001'de malulen emekli oldum. 2002'de nakil oldum, makineden kurtuldum. 2004'te kont-role gittim, kan sonuçlarıma bakıldı, sağlam raporu verilip emekliliğim iptal edildi. Her nakilli hasta gibi ayda 1.5-2 milyar lira tutan tedavi masrafım vardı" dedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber