CHP'den üniversite bölmeye tepki

Haber Giriş : 23 Ocak 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurucu iki vakfın anlaşmazlığı, Kadir Has Üniversitesi'ni vurdu. KHÜ'nün devrettiği bazı bölümlerle İstanbul Bilim Üniversitesi kurulacak

Kadir Has Üniversitesi'nin (KHÜ) bünyesindeki bazı bölümleri devretmesiyle oluşturulacak İstanbul Bilim Üniversitesi'nin kurulmasını öngören yasa tasarısına ana muhalefet partisi CHP'den tepki geldi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, "İki vakıf anlaşamadığı için üniversite ikiye bölünüyor. Biz de bunlar için yasa çıkarıyoruz. Böyle komedi olmaz" dedi.

Kumkumoğlu: Böyle komedi olmaz
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda geçen çarşamba günü Kadir Has Üniversitesi bünyesinden bazı okulların devredilmesiyle İstanbul Bilim Üniversitesi'nin kurulmasını öngören yasa tasarısı görüşüldü. Görüşme sırasında, CHP'li bazı milletvekilleri anlaşmazlık nedeniyle iş ortaklığından vazgeçen iki vakıf için yasa çıkarılmasına tepki gösterdi. Ancak bu tepkilere rağmen yasa benimsendi ve yakında yürürlüğe girmesi için çalışmalara başlandı.

Anlaşmazlığa düşmüş iki vakıf için Meclis'in kanun çıkarmaya çalışmasını 'komedi' olarak niteleyen CHP milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, şunları söyledi: "Bir kere okul açılmış, öğrenciler okulları seçmiş, öğretim görevlileri çalışmaya başlamış. Bunların mağdur olmasını tabii ki istemiyoruz. Ama yöntem yanlış. Ortada anlaşamayan iki vakıf var. Anlaşamadıkları için ikiye bölünüyorlar. Biz de bunlar için kanun çıkarıyoruz. Meclis'te her anlaşmazlık için kanun çıkarılamaz. Böyle komedi olmaz. Bundan sonra alışkanlık haline gelmesinden korkuyoruz. Her anlaşmazlığa düşen, 'Bize de yasa çıkarın' derse ne yapacağız?"

Görüşü sorulan Yüksek Öğretim Kurulu'nu da (YÖK) tutarsız davranmakla eleştiren CHP'li Kumkumoğlu, "YÖK önce Kadir Has Üniversitesi'nin bölünerek iki üniversiteye dönüşmesine karşı çıktı. Ancak nedense daha sonra fikir değiştirerek olumlu görüş bildirdi" diye konuştu.

Çelik: Yeni bir oğul olarak algılayın
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında CHP'li üyelerin eleştirilerini, "Bunu, boşanma olarak algılamayın, yeni bir oğul olarak algılayın" diye yanıtladı. Tasarıya göre, Kadir Has Üniversitesi'nin kurucu vakıflarından Türk Kardiyoloji Vakfı, anlaşmazlığa düştüğü KHÜ'nün kurucu vakfı olma statüsünden çıkarılacak. Kadir Has Üniversitesi bünyesinde bulunan tıp fakültesi, Florance Nightingale Hastanesi Hemşirelik Yüksek Okulu, sağlık hizmetleri yüksekokulu ile sağlık bilimleri enstitüsü de yeni kurulacak İstanbul Bilim Üniversitesi'ne devredilmek üzere üniversite bünyesinden ayrılacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber