Merkez Bankası'nın yeni patronu kim olacak?

Haber Giriş : 23 Ocak 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Finans ve iş dünyası ?Merkez Bankası'nın 2011'e kimin kaptanlığında yol alacağı sorusuna cevap arıyor.

Süreyya Serdengeçti'nin 5 yıllık görev süresi 13 Mart akşamı doluyor. Hükümetin önünde iki şık var: Serdengeçti'yi ikinci kez aynı makama atamak ya da tercihini yeni bir isimden yana kullanmak. Her iki tercih de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına tabi. Bu nokta çok kritik.

Ankara'nın nabzı ölçüldüğünde özellikle ihracatçılardan gelen itirazlar yeni atamada etkili olacak. Bir başka deyişle Başbakan Tayyip Erdoğan ve kurmayları Serdengeçti ile devam etmeyi düşünmüyor. Bunun yerine daha iyi iletişim kurabileceği bürokratlar üzerinde duruyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar öne çıkan adaylar. Merkez Bankası'nın dört başkan yardımcısından biri olan Erdem Başçı'nın da atanabileceği konuşuluyor. Doç. Dr. Başçı daha önce Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın danışmanlığını yapıyordu. Uzmanlık alanı da para politikası. 3 yıldır Merkez Bankası çatısı altında. Eski Merkez Bankası başkanlarından birine göre finans çevreleri Başçı'ya nazaran Bilgin'e daha sıcak bakıyor. Hükümet hiç zikredilmeyen sürpriz bir isimle de el sıkışabilir. Kararını verirken yurtiçi ve yurtdışındaki dengeleri de dikkate alacaktır. Dolayısıyla atanacak kişi Merkez Bankası başkanlığı için aranan mesleki vasıfları taşıdığı gibi Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi küresel sermayenin çatı kuruluşlarının beklentilerini de karşılayabilmeli. Türkiye'de paraya yön veren bankacılık kesimiyle de uyum içinde çalışabilmeli. Daha da önemlisi 14 Mart sabahı başkanlık koltuğu boş kalmamalı. Sezer'den gelebilecek bir vetoya piyasaların tepkisi ekonomide ciddi sıkıntılara sebebiyet verebilir. Konuya yakın çevreler Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'nden dönmeyecek bir kararname hazırlayacağında mutabık.

Serdengeçti'nin yıllık değerlendirme toplantısı bu açıdan daha da önem kazandı. Ekonomi editörleri ile İstanbul Swiss Otel'de yaptığı kahvaltılı toplantıda bütün sorular aynı adrese çıktı: ?Yeniden atanacak mısınız? Hükümetle bu konuda temasınız oldu mu? Emekliye ayrılırsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz?? 20 milyar doları aşan cari açık, 70 doları zorlayan petrol fiyatları, 1 yıl öncesinin en can alıcı konusu YTL'ye geçiş operasyonunun artıları eksileri? Sair zamanların nice gündem başlığı 13 Mart'ın gölgesinde kalmıştı. Serdengeçti soruları ?takdir hükümetin' cümlesi ile geçiştirmeye çalıştı. Bir ara misafirlerine sorular bile yöneltti. Ancak muhatapları manşetlik bir cümle almakta kararlıydı. Araya faiz ve döviz kuru girse de söz dönüp dolaşıp başkanlıkta düğümlendi. Bir ara maaşı sorulduğunda rakamı tam söyleyemeyeceğini; ancak yüksek olduğunu belirtti. 5 yıllığına işbaşı yaparken yeniden atanmama ihtimalini göz önünde bulundurduğunu söyledi. 26 yıl önce uzman olarak başladığı kurumda gelebileceği en üst seviyeye geldiğini anlatırken rahat olmaya çalışıyordu. Sık sık kahve istedi. Sigarasını yakmadan, paketteki iri puntolu ?Size zarar verir' uyarısını yüksek sesle okudu. Bakışlar kendisine yönelince diğer ülkelerdeki Merkez Bankası başkanlarının da tiryaki olduğunu dile getirdi: ?Kapalı mekanlardaki yasağa bile aldırmadan sigara içerler.? Görevini icra ederken yalnız kalıp kalmadığı yönündeki soruya verdiği şu cevap ise 14 Mart sabahına kadar hissedeceği duyguların özeti gibiydi: ?Size bir şey söyleyeyim mi, ekonomi iyiye de gitse kötü de olsa Merkez bankacılar yalnız insanlardır.? Yeni dönemde basılacak banknotlarda başkanın imzasının değişip değişmemesinde Serdengeçti'nin de altını çizdiği gibi son sözü hükümet söyleyecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber