62 asker ve polis için 8'er yıl hapis istendi

Haber Giriş : 23 Ocak 2006 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 24 Eylül 1996 tarihinde çıkan, 10 tutuklunun ölümü, 24'ünün de yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili 72 sanıklı davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, 62 görevli için 8'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını, 3 görevli için beraat, 7'si için de dava düşümü kararı verilmesini istedi. Dava, kararın açıklanması için ertelendi.

Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan 29'u asker, 36'sı polis toplam 65'i güvenlik görevlisi, 1'i cezaevi doktoru, 6'sı cezaevi personeli olmak üzere 72 sanıktan hiçbiri katılmadı. Duruşmada, müdahil avukat Sezgin Tanrıkulu hazır bulundu. Tanrıkulu, davanın yaklaşık 10 yıldan bu yana sonuçlandırılamadığını belirterek, ?Olay tarihinde ölenlerin çocuk yaştaki yakınları evlendi. Ancak, dava halen bitmedi. 56 duruşma yapıldı. 10'dan fazla heyet değişti. Dava makul sürede sonuçlanmadığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduk.

Davanın bugüne kadar bekletilmesi yargı sisteminin işkence sanıklarını nasıl koruduğunun açık göstergesidir. Yargılama boyunca hiçbir talebimiz kabul edilmedi. Sanıklara soru soramadık. Hoşgörüden faydalanarak serbest dolaşıyorlar. Davanın 10'uncu yılında mahkemeden vicdani kanaatini kullanarak adalet bekliyoruz? dedi.

Savcının değişmesi nedeniyle yeniden esas hakkındaki görüşünü hazırlayan savcı, cezaevindeki olayların bastırılması için o tarihte Olağanüstü Hal Bögle Valiliği'nden yardım istendiğini, cezaevine gelen güvenlik güçlerinin koğuş elektriklerini kesip, tutuklulara cop ve kalkanlarla müdahale ettiklerini, olaylarda 10 tutuklunun öldüğünü belirtti. Savcı, polis ve asker 62 sanığın TCK'nın 452/1, 31, 33, 36 maddeleri uyarınca ?Katil kastı olmadan birden fazya kişiyi öldürmeye sebebiyet vermek' suçundan 8'er yıl hapisle cezalandırılmasını isterken, ?Görevi ihmal' suçundan TCK'nın 230'uncu maddesi uyarınca 1 yıla kadar hapisleri istenen emniyet amirleri Hamza Altınbaş, Mehmet Kızışar, Nesimi Özbaş'ın kanıt yetersizliğinden beraat ettirilmeleri gerektiğini söyledi.

Savcı, ?Kasten adam yaralamak' suçundan yargılanan infaz koruma memurları Fethi Ahmet Onat, Recep Alaca, Halil Uygun, Şakir Tanrıseven, cezaevi müdürleri Mahmut Çaça, Aziz Güven ile olaylarda yaralanan ve Gaziantep'e sevkedilen Kadri Demir adlı tutukluya, ?Sevki uygundur' raporu verip ölümüne neden olduğu için ?Görevi ihmalden' 3 yıla kadar hapsi istenen cezaevi doktoru Serdar Gök'ün işledikleri suça öngörülen 5 yıllık zamanaşımı süresinin dolması nedeniyle davalarının ortadan kaldırılmasını istedi. Mahkeme, kararını açıklamak üzere duruşmayı son kez erteledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber