MEB Müsteşarına hapis cezası Meclis gündeminde

Haber Giriş : 24 Ocak 2006 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birgün'ün haberi Meclis gündeminde

GAZETEMİZDE dün yayımlanan "Hukuk Tanımayan Müsteşara Hapis" başlıklı haber Ankara'da geniş yankı buldu. CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, yargı kararlarının gereğini yerine getirmediği için Yargıtay tarafından 6 ay hapis cezasına ve 6 ay kamu hizmetlerinden yasaklanan ancak bu cezaları ertelenen Müsteşar Necat Birinci'nin durumunu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sordu: "Bakanlığınız Müsteşarı Necat Birinci'ye hapis cezası ve kamu hizmetlerinden men cezası verildiği doğru mudur? 6 ay hapis ve 6 ay kamu hizmetlerinden men cezası aldığı doğru mudur?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Nejat Birinci mahkeme kararlarına uymayarak Şinasi Okur'un görev yerini sürekli değiştirince Yargıtay tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Böylece AKP iktidarı tarafından sık sık başvurulan görev yeri değiştirme uygulamasına ilk defa hapis cezası verilmiş oldu.

Şinasi Okur, AKP'nin iktidara gelmesinin ardından MEB Personel Genel Müdürlüğü Şube Müdürlüğü'nden alınarak Ankara'nın Altındağ ilçesine sınıf öğretmeni olarak atandı. Okur, bu kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Okur'un istemini görüşen Ankara 2. İdare Mahkemesi MEB'in atama kararı hakkında önce yürütmeyi durdurma kararı verdi ardından da tamamen iptal. Kararda, "yöneticilik görevinden alınması yönünde bir teklifin getirilmediği ayrıca bulunduğu görevde kalmasında hizmetin yürütülmesi açısından sakınca olduğu ya da hizmeti aksattığı veya başarısız olduğu yönünde hiçbir somut bilgi ve belgenin bulunmadığı görülmüştür" denildi.

2. İdare Mahkemesi'nin bu kararının ardından Okur tekrar eski görevine döndü ancak, göreve başladıktan 4 ay sonra bu defa da Diyarbakır Lice İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne atandı. Okur, bu karar hakkında da yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. MEB'in atama kararı bu kez Ankara 1. İdare Mahkemesinden döndü. Okur, tekrar Ankara'ya geldi ancak eski görevi olan MEB Personel Genel Müdürlüğü Şube Müdürlüğü'ne değil de Eğitim Araştırma ve Geliştirme Dairesi Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Okur bunun üzerine "yargı kararlarının uygulanır gibi yapıldığı aslında uygulanmadığı" gerekçesiyle atama kararlarında imzası bulunan MEB Müsteşarı Nejat Birinci hakkında Yargıtay'a suç duyurusunda bulundu. MEB'in soruşturma izni vermemesi nedeniyle Birinci yargılanamadı. Ancak Bakan'ın kararı Danıştay'dan döndü ve Nejat Birinci Yargıtay'da yargılanmaya başlandı. Bu arada Ankara 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği karar Danıştay tarafından bozulunca Okur Ankara'nın Üzengirlik Köyü'ne öğretmen olarak atandı ve emekli oldu.

6 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

MEB'e karşı hukuk mücadelesini yürüten Nejat Okur, Yargıtay 4. Ceza Dairesi'ne açtığı davayı emekli olduktan sonra kazandı. Yargıtay kararında, "Sanığın keyfi davranma suretiyle görevde yetkiyi kötüye kullandıkları anlaşıldığından" denilerek 765 sayılı TCY'nin 228/1 maddesi uyarınca 6 ay hapis ve 6 ay kamu hizmetlerinden men cezası verildi. Ceza önce sanığın duruşmadaki "saygın tutumu ve davranışları" göz önüne bulundurularak 5 ay hapis ve 5 ay kamu görevinden men cezasına ardından da, sanığın suç işleme eğilimleri göz önüne alınıp ilerde bir daha bu suçu işlemeyeceği kanısına varılarak ertelendi. Birinci aynı suçtan bir kez daha ceza alırsa hapis yatacak. Birinci hakkında Yargıtay'da 10'un üzerinde dosyanın olduğu öğrenildi.

Birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber