İlköğretimde ders yılı sonu iş ve işlemler

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Haziran 2013 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlköğretimde ders yılı sonu iş ve işlemler

1-Şube Öğretmenler Kurullarının 10-12.06.2013 tarihleri arasında toplanması.

2- Öğretmenler kurulunda öğrencilerin durumu görüşülürken çocukların okul başarısını etkileyen söz konusu bireysel ve çevresel faktörlerin göz önünde bulundurulması.

3- Sınıf tekrarı kararının çocuk için en iyi seçenek olması halinde verilmesi.

4- Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi

MADDE 47 İlköğretimde öğrenci, kendi yaş grubu içinde bir bütün olarak yetiştirilir ve değerlendirilir. İlköğretim, öğrencilerin derslerdeki başarısızlığına bakılarak elenecekleri bir dönem değil, öğretim programlarında öngörülen derslerin ve sosyal etkinlik çalışmalarının ortak katkısıyla ilgi ve yeteneği ölçüsünde yetiştirilecekleri bir dönem olarak değerlendirilir.

Buna göre;

a) Öğrencinin ders yılındaki başarısı, tüm dersler ile sosyal etkinlik çalışmalarındaki durumu, sınavlar, projeler, performans görevleri, ders ve etkinliklere katılım ve Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma becerisi ile öğrencilerden ulaşmaları beklenen kazanımlar dikkate alınarak değerlendirilir ve başarılı öğrenciler doğrudan bir üst sınıfa geçirilir.

b) Sınıf seviyesine göre yeterli başarıyı gösteremeyen öğrenciler için sınıf veya alan öğretmenleri, varsa okul rehber öğretmeni, okul yönetimi ve velilerle birlikte öğrenci, okul ve çevrenin durumuna göre alınacak tedbirler belirlenir. Gerektiğinde il eğitim denetmenlerinin rehberliğinden de yararlanılarak kararlaştırılan önlemler uygulanır ve uygulama sonuçları ile ilgili rapor düzenlenir.

c) İlkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmaz. Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir. Alınan gerekçeli karar, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ders Yılı Sonu Şube Öğretmenler Kurulu Öğrenci Kişisel Değerlendirme Tutanağı (EK-9)'a yazılarak e-okul sisteminin ilgili bölümüne işlenir. Tutanağın bir örneği ders yılı sonu şube öğretmenler kurulu karar dosyasında saklanır. Ayrıca veli de bilgilendirilir. Bu kararda, oyların eşitliği hâlinde başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

ç) Kurul kararıyla sınıf geçen öğrencilerin notları değiştirilmez. Okul kayıtlarına, "Şube Öğretmenler Kurulu Kararıyla Geçti" veya "Sınıf Tekrarına Karar Verildi" ibaresi yazılır. Bu durum öğrencinin karnesinde de belirtilir.

d) (Mülga:RG-21/7/2012-28360)

e) Kaynaştırma ve özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere, başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz. Bu öğrencilerin başarısının tespiti, 31.5.2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine göre yapılır.

5- Öğrencilerin okulda başarılarının artırılması için eğitim ve öğretimin çocukların bireysel özelliklerine uygun yapılandırılması. Bu yapılandırmada öğrencilerin sahip oldukları yetenekler, kişilik özellikleri, bedensel, duygusal ve toplumsal gelişim düzeyleri, genel sağlık durumları ve içinde bulundukları aile ortamı değerlendirilmeli, aynı zamanda şube öğretmenler kurulunda öğrencilerin durumu görüşülürken çocukların okul başarısını etkileyen söz konusu bireysel ve çevresel faktörlerin göz önünde bulundurulması

6 Ancak mecburi ilköğretim çağı dışına çıkan ve iki yıl daha öğrenim görmesine imkân verilen ortaokul veya imam-hatip ortaokulu son sınıfındaki öğrencilerin o öğretim yılı sonuna kadar okula devamları sağlanır. Bu kapsamdaki öğrencilerden başarısız olanlar ile ara sınıflarda öğrenim çağı dışına çıkan ve iki yıl uzatma hakkını kullanan öğrencilere, ders yılı sonunda öğrenim belgesi düzenlenir ve bu öğrencilerin kayıtları e-okul sistemi üzerinden Açık Öğretim Ortaokuluna yapılır

7 Sınıf geçme defterinin ciltli olması. Ayrıca sınıf geçme defterinin sonunda sayfa ve öğrenci sayılarını belirtilerek tasdik edilmesi. Örnek1: İş bu Sınıf Geçme Defteri … Öğrenci … Sayfadan İbaret olduğu tasdik olunur. Sınıf geçme defterinin her sayfası okul müdürlüğünce imzalanıp mühürlenmesi.

8 Köy öğretmenleri köyde kalıyor ise köyde kaldığını ibraz etmesi, kalmıyorsa muhtar ve azaya tutanakla devir-teslim yapması tutanakların İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şubesine teslim etmesi.

9 Köy İlköğretim Okulu öğretmenlerinin yılsonu evraklarını teslim etmeden okuldan ayrılmamaları.

10 2012/2013 Eğitim-Öğretim yılı sınıf geçme defterleri 2 nüsha hazırlanarak inceleme ve onay işlemleri için Haziran ayının sonuna kadar İlkokul ve Ortaokullar (Köy Okulları) yetkilisine teslim etmeleri ve incelendikten sonra KBS sistemine taşınır olarak eklenmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber