Ekonominin tepesi 2006'da değişiyor

Haber Giriş : 25 Ocak 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk ekonomisine yön veren üç temel kurumun başkanlarının görev süreleri bu yıl doluyor. Ayrıca birçok kuruluşta atama bekleniyor

Ekonominin en önemli kurumlarının tepe yönetimi bu yıl yapılacak atamalarla değişiyor. Merkez Bankası, BDDK ve SPK başkanlarının görev süreleri 2006 içinde dolarken, Nisan ayında yapılacak Ziraat ve Halk Bankası'nın genel kurullarında yönetim değişikliği yaşanabileceği kaydediliyor.

Finans sektörüne damga vuracak atamalar serisi Mart ayında başlayacak. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görev süresi 13 Mart 2006'da doluyor. Ayrıca Merkez Bankası Para Politikası Kurulu üyelerinden olan Başkan Yardımcısı Güven Sak'ın görev süresi de Mayıs ayında dolacak. Merkez Bankası'ndaki görev değişiklikleri, bankanın resmi enflasyon hedeflemesine geçtiği bir dönemde gerçekleşmesi açısından büyük önem taşıyor.

Diğer taraftan ekonomi bürokrasisinde bir önemli atama da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetiminde bekleniyor. Engin Akçakoca'dan kalan süreyi tamamlamak için 1 Aralık 2003'te BDDK Başkanlığı'na getirilen Tevfik Bilgin'in görev süresi 31 Mart 2006'da sona eriyor. Bankacılık Kanunu'nda geçen yıl yapılan değişiklik sayesinde BDDK Başkam'na aynı göreve ikinci kez atanmanın yolu açılmıştı.

Bankaclıkta değişim
Ekonominin tepe kurumlarına yönelik bir başka önemli atama da Sermaye Piyasası Kurulu'nda (SPK) gerçekleşecek. SPK'nın mevcut Başkam Doğan Cansızlar'ın görev süresi Kasım 2006'da doluyor. Cansızlar ise Aralık ayında Abant'ta yapılan toplantılar sırasında söz konusu görev için bir daha aday olmayacağını açıklamıştı.

Ekonomiye yön veren bu üç temel kurum dışında 2006'da finans sektöründeki atamalara ilişkin yoğun bir trafik var. TMSF Kurulu'nun yedi kişiden yönetiminde Ahmet Yarız ile Şakir Ercan görevlerini kura ile bırakti. Bu üyelerin yerine bir ay içinde atama yapılması bekleniyor.

Öte yandan Nisan ayında Ziraat ve Halk Bankası genel kurullarında yönetim değişikliğinin gündeme gelebileceği belirtilirken, Mayıs ayında da Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) yeni yönetimi belli olacak. TBB Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı 2 yıldan bu yana iş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince yürütüyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber