Kalkınma ajansları kuruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2006 18:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalkınma ajanlarının kuruluşu, koordinasyonu ve görevlerini düzenleyen yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Kabul edilen kanun, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle ulusal kalkınma plan ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak üzere kalkınma ajanslarının kurulmasını öngörüyor.

Kanuna göre ajanslar, bölgeler esas alınarak DPT Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile kurulacak.

Ajanslar, tüzel kişiliğe sahip ve özel hukuk hükümlerine tabi olacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken, kalkınma ajanslarının Türkiye için önemli bir dönüşüm projesi olduğunu söyledi.

Kalkınma ajanslarının kuruluşunun ulusal bir politika olarak değerlendirilmesini isteyen Şener, ajanslar aracılığı ile yerel imkanların harekete geçirileceğini, böylece küresel rekabetin tehditlerinin en aza indirileceğini belirtti. Bölgelerarası gelişmişlik farkının giderilmesini de önemsediklerini anlatan Şener, ajansların AB fonlarından da kaynak sağlayacağını bildirdi.

Kalkınma ajanslarının yönetim kurullarında "yerel aktörlerin görev alacağını" kaydeden Şener, ayrıca her bölgede sivil toplum örgütlerinin katılımıyla en az 100 kişiden oluşacak "Kalkınma Kurulu" oluşturulacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber