Enflasyon sepeti yenilendi... Sepete İddia oyunu girdi yakıt çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2006 11:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enflasyon sepeti yılbaşından geçerli yenilenirken, sepete yeni dönemde 22 mal girdi, 3 mal ise çıktı.

Alınan bilgiye göre, 2003 baz yıllı olan ve geçen yıl kullanılmaya başlanan yeni TÜFE endeksi, başlangıçta öngörüldüğü gibi bu yıl revize edildi.

Endeks içindeki ağırlığı binde 1'in altına düşen mallar sepetten çıkarılırken, tüketim içinde ağırlığı binde 1'in üzerine çıkan mallar ise listeye dahil edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu, yeni sepeti kullanarak hesapladığı ilk enflasyonu Şubat başında açıklayacak.

Endeks bundan sonraki yıllarda da, mal gruplarının ağırlıklarına göre her yılbaşında revize edilecek.

ENDEKSTEKİ YENİ MALLAR NELER?

Tüketim içindeki ağırlığı binde 1'in üzerine çıkarak endekse dahil olan mallar arasında, puding, klima, radyatör, ultrason ücreti, mp3 çalar, ADSL modem, şans oyunu İddia bulunuyor.

Ayrıca özel üniversite ücreti, bitki çayı, doğalgaz abone ücreti, yatak bazası, bornoz, sakız, krem peynir ve emar ücreti de yeni sepete giren mallar olarak sıralanıyor.

ÇIKAN MALLAR

Tüketim içindeki ağırlığı binde 1'in altına düşen keten kumaş, çocuk kabanı ve kalorifer yakıtı ise yeni yılda sepet dışında kaldı.

Böylelikle, geçen yıl 423 olan sepetteki mal sayısı da 442'ye çıktı.

ENDEKS GEÇEN YIL YENİLENMİŞTİ

2003 baz yıllı endeks, geçen yıl 1994 bazlı endeksin yerine gelmiş ve eski endekste 410 olan madde sayısı 423'e çıkarılmıştı.

Yeni sepete PVC pencere, DVD player, kontak lens, tansiyon aletleri, LPG araba tüpü, kargo ücreti, cep telefonu, internet ücreti ve bilgisayar donanımları gibi, toplam 96 yeni madde girmişti.

Aralarında normal benzin, mikser, video kamera, dikiş makinası, filtresiz Bafra sigarası, jeton ve kibritin de bulunduğu 83 madde ise enflasyon hesabından çıkarılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber