İpekçiliğin yok olduğu Bursa'da koza ve ipek festivali

BURSA'da, yok olan ipekçilik, festivalle canlandırılmaya çalışılıyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 17 Haziran 2013 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İpekçiliğin yok olduğu Bursa'da koza ve ipek festivali

Bursa İpekçiliğini Geliştirme Derneği (BİGDER) tarafından düzenlenen 'Kozadan Kumaşa Bursa 1'nci Koza ve İpek Festivali', ipeğin başkenti olan ve 1990 yılından günümüze 635 tondan, 6 tona düşen ipek üretiminin teşvikine destek olacak.

Bursa Valiliği tarafından 2013'ün İpek Yılı ilan edilmesi ardından Bursa'da yok olan ipekçiliği canlandırmak için projeler geliştirilmeye başlandı. Çin'den gelen ipeklerle üretilen şal ve ürünlerin satıldığı Koza Han'da, BİGDER tarafından Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Ticaret Borsası, KOZABİRLİK, Uludağ İhracatçılar Birliği ve Tarihi Çarşı Hanlar Birliği desteği ile 'Kozadan Kumaşa Bursa 1'nci Koza ve İpek Festivali' düzenlendi. Katılımın az olduğu festivalin açılış konuşmasını yapan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa denildiğinde ilk akla gelen yeşil, tarih, ipek, şeftali ve kestanenin yok olmak üzere olduğunu belirtti. Kentin değerlerini canlandırmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen Harput, önemli projeleri hayata geçirdiklerini dile getirdi.

"İPEK ENTEGRE TESİSİ KURACAĞIZ"

BİGDER Başkanı Ünal Şıpkan ise, 9 ay önce kurulan derneklerinin 10 kişilik gönüllü ekiple işe başladığını söyledi. Şıpkan, 1990'lı yıllardan günümüze kaybolan Bursa'nın simgesi ipeği yeniden canlandırmak için katma değeri yüksek ürünlere yöneleceklerini belirtti. Entegre tesis kuracaklarını anlatan Şıpkan, Ar-Ge çalışmaları ve dağ yöresindeki vatandaşların nitelikli olarak ipekçilik yapmaları için Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi ile işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber