TÜSİAD 100 üye ile Cizre yolunda

Çözüm süreci ve yeni teşvik paketi iş dünyasının yatırım isteğini körükledi. Diyarbakır, Batman, Mardin, Şanlıurfa gibi illerdeki yatırım başvurusu oranı yüzde 269 oranında arttı. MÜSİAD ve TOBB’un ardından TÜSİAD da ‘bölgeye çıkarma yapacak.’ TÜSİAD, salı günü 100’e yakın patronla beraber Cizre’ye gidiyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Haziran 2013 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜSİAD 100 üye ile Cizre yolunda

Esin GEDİK

Barış süreci, patronların Doğu'ya ilgisini artırdı, bölge illeri, iş dünyasının yeni toplanma yeri oldu. Patronlar Kulübü TÜSİAD salı günü yönetim kurulu toplantısını Cizre'de yapacak. 100 üyesiyle Cizre'ye gidecek olan TÜSİAD, özel uçak kaldıracak, iş dünyasının yeni yatırım kararlarını açıklayacak. Bu ilginin altında hem teşvik paketi hem de barış süreci yatıyor. Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran ve farklı teşvikler içeren paketin ilk yıl sonuçlarını önceki gün Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıkladı. Doğu ve Güneydoğu illerine olan ilgi dikkat çekici.

Bu ilginin 2013 yılı itibarıyla yoğunlaştığına dikkat çeken Bakan Çağlayan bu durumu şöyle açıklıyor: “2012'nın son 6 ayında pek bir hareket olmadı ancak 2013 itibarıyla başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki tüm illere yatırım talebinde ciddi bir artış var. Bu da 'barış sürecinin' başlamasıyla yaşandı.”

Son bir yılda Diyarbakır'da yatırım belgesi adedi yüzde 137 artışla 102'ye çıktı. Bu yatırımlar kapsamında 741 milyon lira harcama yapılacak. İlave istihdamın ise yüzde 218 artışla 4 bin kişi olması öngörülüyor. Aynı durum diğer illerde de var. Yatırımların daha çok el emeği yoğun sektörler olan tekstil, turizm ve inşaat malzemeleri alanında yoğunlaştığı gözleniyor.

Patronlar Cizre'de olacak

TÜSİAD da tarihinde ilk kez bir yönetim kurulu toplantısını Şırnak'ın Cizre ilçesinde yapacak. TÜRKONFED'le birlikte yapılacak 25 Haziran'da yapılacak toplantıya 100'e yakın işadamının katılması bekleniyor. “Doğu ve Güneydoğu Ekonomi ve Kalkınma Zirvesi” adlı toplantıyı değerlendiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadooğlu, “Barış süreci başarıyla tamamlanırsa bölgenin potansiyeli de kullanılmış olacak. TÜSİAD olarak sürece en yüksek katkıyı veriyoruz. 100 TÜSİAD üyesiyle Cizre'ye gideceğiz. Üyelerimizin yerel işadamlarıyla tanışmalarını sağlayacağız, ortaklıkların kurulmasına öncülük edeceğiz” dedi.

İş kadınları da 'çözüm için' Diyarbakır'daydı

AK Parti Kadın Kolları da 21 Mayıs'ta Diyarbakır'da “İş Kadınları Çözüm için Diyarbakır”da adlı bir toplantı düzenlemişti. Toplantıya Ümit Boyner, Ebru Özdemir, Demet Sabancı Çetindoğan gibi işkadınları da katılarak destek verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki İzmirli belediye başkanları da 24 Mayıs'ta Diyarbakır çıkarması yapmıştı.

OSB'lerde yer kalmadı

DİYARBAKIR Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar bölgenin gerçek potansiyelinin kullanılabilmesi için barış sürecinin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi ve ekledi: Sürecin ilerlemesi yatırımları daha da hızlandıracaktır, güven unsuru iş dünyası için önemli. Şu anda beklemede olan yatırımlar var. Teknik sorunlar birçok yatırımcı hâlâ 'olur' alamadı. OSB'de yer bulmak zor, büyütülmesi gerekiyor. Bu nedenle Ekonomi Bakanlığı'ndan 6. Bölge için teşvik süresinin 2015'e kadar uzatmalarını istedik” dedi.

TOPLAM YATIRIM 8.2 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

Aralarında Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Batman, Şırnak, Hakkari gibi illerin olduğu 6. bölgeye olan ilgi rakamlara da yansıdı.

- Bu illerde yatırım başvurusu yüzde 269 artışlar 8.2 milyara ulaştı.

- İstihdam yüzde 183 artışla 27 bin 465 kişi oldu.

- Toplam proje sayısı 575'e ulaştı, bugüne kadar 20 proje hayata geçti.

- Bölgede tekstil, turizm ve inşaat malzemeleri imalatı öne çıkan sektörler oldu.

LİDER ŞANLIURFA

- Şanlıurfa'da yatırım projesi oranı yüzde 121 artışla 122 adet,

- Mardin'de yüzde 84 artışla 72,

- Batman'da yüzde 215 artışla 63'e ulaştı. Yatırım tutarı bakımından;

- Mardin 2,8 milyar TL

- Bingöl 1,1 milyar TL

- Muş 824 milyon TL

- Şanlıurfa 799 milyon TL ile başı çekiyor.

- İstihdamda ise Şanlıurfa'da 7.621, Batman 3.584, Mardin 3.551 ve Ağrı 1.902 kişiye iş imkanı yaratılacak.

Yeni yatırım planlarının yarısı Güneydoğu'yu seçti

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi: Üyelerimizle yaptığımız ankete göre katılanların yüzde 76'sı çözüm sürecinin başarılı olacağına inanıyor. Yüzde 32'si ise bölgeye yatırım yapmayı planlıyor. Ülke genelinde yatırım planlayan ihracatçıların yarısı yatırımlarını bu bölgede yapmayı düşünüyor. 30 yılda yapılamayan atılımı belki de 3 yıldan az bir zamanda gerçekleştireceğiz. Diyarbakır, coğrafi lokasyon olarak da önemli bir avantaja sahip. Türkiye'nin Ortadoğu'ya, Kuzey ve Güney Afrika'ya açılan kapısı konumunda.

Patronlar tam kadro bölgede toplantı üstüne toplantı yapıyor

Diyarbakır'da geçen yıl 2 olan fuar sayısı bu yıl 11'e çıktı. Bölgeye dikkatleri çekmek isteyen iş dünyası örgütleri de 'çıkarma' üstüne çıkarma yapıyor. Örneğin MÜSİAD, yönetim kurulu toplantısını 6 Mayıs'ta Batman'da yaptı. 100 MÜSİAD üyesi Batman'a giderek çeşitli temaslarda bulundu. Bölgeye sık giden bir diğer iş örgütü de TOBB. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 6 Haziran'da Güneydoğu Bölgesi İstişare Konseyi toplantısını yaptı ve bölgedeki illeri ziyaret etti.

Vesile olduğum için mutluyum

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik rakamlarıyla ilgili olarak “Çözüm sürecinin de katkısıyla, uzun yıllar çivi dahi çakılmayan bölgemizde artık vatandaşlarımıza iş ve aş sağlayacak fabrikaların bacasının tütmesi çok önemli. Muşlu bir kardeşiniz olarak, bu coğrafyanın bir insanı olarak, Diyarbakır'ın ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak projelere vesile olduğum için çok mutluyum” yorumunu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber