Makam aracı haczedilen Başkan'ın itirazına Yargıtay'dan ret

Makam aracı haczedilen Başkan’ın itirazını reddeden Yargıtay “Borç varken makam aracı kullanman yanlış” dedi.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Haziran 2013 08:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Makam aracı haczedilen Başkan'ın itirazına Yargıtay'dan ret

Kemal Göktaş

Aydın'daki bir belde belediye başkanının aracına, belediyeden alacaklı olan bir kişi tarafından haciz koyduruldu. Haciz kararına karşı itiraz eden belediye başkanı, Belediye Kanunu'nun 15/son maddesindeki “Belediyenin kamu hizmetinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim, harç gelirleri haczedilemez” hükmü gereğince makam aracının üzerindeki haczin kaldırılmasını istedi. Talebi kabul eden 1. İcra Hukuk Mahkemesi, aracın üzerindeki haczi kaldırdı. Ancak alacaklının avukatı bu karara karşı Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Aydın 1. İcra Hukuk Mahkemesi kararını bozdu.

AİHM kararı Yargıtay kararında “belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi olan belediyenin borcu var iken belediye başkanının makam aracı kullanması yukarıda belirtildiği üzere kamu vicdanını da rahatsız edecektir” denildi.

AİHM?kararı hatırlatıldı

Kararda belediyeye ait malların haczedilmezliği için “o malın fiilen kamu hizmetinde kullanılmasının” gerektiği belirtilerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde mülkiyet haklarını koruyan hükümlere atıfta bulunuldu. AİHM'in 2007'de Kuzu-Türkiye davası hakkındaki kararında, davacının borcunun borçlu belediyece ödenmemesi nedeniyle, AİHS'nin ihlal edildiğine karar verdiği anımsatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber