Genelkurmay'dan komutanlara emeklilik isteyen var mı sorusu

Komuta kademesi Ağustos’ta değişiyor. Genelkurmay YAŞ’tan önce üst düzey general ve amirallere yazılı olarak “emeklilik talepleri olup olmadığını” soracak.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 24 Haziran 2013 08:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genelkurmay'dan komutanlara emeklilik isteyen var mı sorusu

TSK'nın yeni komuta kademesi ve tutuklu komutanların kaderini belirleyecek Yüksek Askeri Şura toplantısı 1-4 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Mehmet Erten, 65 yaş haddini doldurdukları için emekli edilecek. Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Bilgel de kuvvet komutanlığındaki 2 yıllık görev süresini doldurduğu için komutanlık koltuğunu bırakacak. Ancak 61 yaşındaki Ora. Bilgel'in Deniz Kuvvetleri'ndeki kadro sıkıntısı da dikkate alınarak görev süresinin 1 yıl uzatılmasının yolu açık bulunuyor.

Kalyoncu Kara Kuvvetleri'ne

Teamüllere göre Hayri Kıvrıkoğlu'ndan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu gelecek. Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Murat Bilgel'in yerine, oramiralliğe terfi edecek Donanma Komutanı Kora. Bülent Bostanoğlu, Mehmet Erten'den boşalan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ise orgeneralliğe terfi edecek Korgeneral Abidin Ünal'ın ataması yapılacak.

2015'e kadar Özel'le devam

Org. Necdet Özel ise 2015'e kadar görevde kalacak. Org. Kalyoncu 2 yıl bu görevi sürdürdükten sonra 2015'te Genelkurmay Başkanı olacak. Yaş haddi nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı görevini 2 yıl sürdürecek Kalyoncu'nun 2017'de emekli olması, yerine Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hulusi Akar'ın atanması bekleniyor.

Komutanlara yazılı soru

Genelkurmay'ın YAŞ'tan önce terfi sırasındaki tutuklu olmayan üst düzey general amirallere yazılı olarak, “Görev sürenizin uzatılmasını istiyor musunuz?” diye soracağı öğrenildi. Böylece temdit alması halinde emekli olmak isteyen komutanların belirlenmesi amaçlanıyor. Böylece YAŞ'taki terfi ve atamalar buna göre de şekillenecek.

34 muvazzaf general/amiral tutuklu

TSK'da, Balyoz, Ergenekon gibi davalar ilgili 2013 yılı başı itibari ile 34 muvazzaf general/amiral ile 240 muvazzaf subay/astsubay tutuklu bulunuyor. Son olarak Donanma Komutanı Ora. Nusret Güner'in istifa ettiği Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda, 62 subayın istifa etti, 154 subayın ise tutuklandı. Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre, 01 Ocak 2010-01 Nisan 2013 döneminde Deniz Kuvvetleri Komutanlığında 62 subay istifa etti, 154 subay tutuklandı, 33 subay ise gözaltına alındı. 01 Ocak 2007 ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasında 38 general-amiral kendi isteğiyle TSK'dan ayrıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber