AB ile düzenlenen, vali tarafından açılan, 30 kadar kaymakamla mülkiye ve polis başmüfettişinin katıldığı 'insan hakları' toplantısını polisler bastı

Haber Giriş : 18 Aralık 2003 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB ile düzenlenen, vali tarafindan açilan, 30 kadar kaymakamla mülkiye ve polis basmüfettisinin katildigi 'insan haklari' toplantisini polisler basti

Devletin insan haklari ihlalleriyle mücadele için olusturdugu en üst birim olan Basbakanlik Insan Haklari Baskanligi (IHB) da hak ihlaline maruz kaldi. IHB'nin AB'yle ortaklasa Kayseri'de düzenledigi toplantiya katilanlarin üzerinin aranmasi için mahkeme karari alindigi ortaya çikti. Toplantiya 30 kaymakam katilmisti.
Kürtçe afislere toplatma karariyla yeniden gündeme gelen, 'yarginin AB'ye uyum yasalarini uygulamakta isteksiz davrandigi' elestirilerine dayanak olusturacak bir örnek de Kayseri'de yasandi. Olayin öyküsü söyle:
IHB, AB ve Avrupa Konseyi'nin isbirligiyle düzenledigi 'Insan Haklari, Demokratik Ilkeler Konusunda Bilincin Gelistirilmesi Yuvarlak Masa Toplantisi'ni 13-14 Aralik'ta Kayseri'de yapma karari almis.
Kayseri 1. Sulh Ceza Mahkemesi ise, açilisini valinin yaptigi, aralarinda 30 kadar kaymakam, mülkiye ve polis basmüfettisinin de bulundugu toplanti katilimcilarinin üzerinin aranmasi konusunda, 12 Aralik'ta karar vermis. Hem de AB'ye uyum kapsaminda degistirilen Adli Arama Yönetmeligi'ne dayandirilan 'salona gelen sahislarin üzerlerinin, kesici-delici-patlayici madde varligi yönünden bir kereye mahsus olmak üzere aranmasini' içeren karar uygulamaya da konulmus. Ancak, karari uygulamak için toplantinin yapildigi oteldeki salona gelen 15 kadar polis, karsilarinda vali, kaymakamlar, mülkiye ve polis basmüfettislerini görünce, mahkemenin arama kararini uygulayamadan ayrilmak durumunda kalmis.

IHB Baskani da dogruladi
Basbakanlik Insan Haklari Baskani Doç. Vahit Biçak da krize dönüsmemesi için gizlenen bu olayi dogruladi: "Zaman zaman biz de insan haklari magduru olabiliyoruz."
Bu arada, Van Sulh Ceza Mahkemesi'nin, 4. uyumla yapilan iyilestirmeye ragmen, IHD'nin Kürtçe-Türkçe olarak bastirdigi 'Baris kazanacak' yazili afislerini toplatma karari, Basbakanlik'ta da tepki gördü. Kararin uygulamasinin tüm illere yayilmasi üzerine IHD'nin Adalet Bakanligi ile Basbakan Yardimcisi Abdullah Gül'e ilettigi sikâyet sonuç verdi.
Van Cumhuriyet Bassavcisi, kararin kaldirilmasi için yaptigi itirazdan sonuç alamadigi için, yasak kararinin degistirilmesi için geriye yazili emir yoluyla bozma kaldi. Bu yüzden bassavcilik, dosyayi Adalet Bakanligi'na gönderdi. Adalet Bakani Cemil Çiçek'in önümüzdeki günlerde bu karara iliskin Yargitay'a basvurabilecegi konusuluyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber