Çözüm yolunda 8 önemli adım

Hükümetin, çözüm sürecinin ikinci aşamasını başlatırken 8 önemli konuda adım atması bekleniyor. Polisin aşırı güç kullanmasına ilişkin düzenlemeler de çalışmada yer alıyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Haziran 2013 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çözüm yolunda 8 önemli adım

ZÜBEYDE YALÇIN

Hükümet ve BDP'liler arasında yapılan görüşmelere paralel olarak önümüzdeki günlerde hazırlanan bir paketin Meclis'e gelmesi bekleniyor. Bu hazırlıklar sürerken Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı'nın da tekrar revize edilmeye başladığı ve önümüzdeki haftalarda kamuoyuna açıklanabileceği belirtiliyor.Çözüm sürecinin yanında polisin zor kullanmasına ilişkin düzenlemeler de içeren planda öne çıkanlar şöyle:

MAYIN TEMİZLİĞİ: Güneydoğu'daki mayınlı araziler güvenlik birimlerince temizlenecek.

SİLAH KULLANIMI: AİHM içtihatlarında belirlenen standartlar doğrultusunda zor ve silah kullanmanın şartlarını belirleyen bir rehber oluşturulacak. Nezarethane ve cezaevlerinde kameralı takip etkin şekilde kullanılacak.

AŞIRI GÜÇ KULLANIMI: Polisin aşırı güç ve zor kullanma yetkisi sınırlanacak. Gösteriler ile yakalama ve gözaltına alma uygulamaları sırasında 'gerekli olduğu kadar ve orantılı' güç kullanılacak.

İŞKENCE: AİHM'nin tazminatları, işkence ve kötü muamele yapan kamu görevlileri ile soruşturmayı gerektiği gibi yapmayan kamu görevlisinden alınacak.

TUTUKLAMAYA AYAR: Tutuklama tedbiri ancak zorunlu hallerde uygulanacak. Hukuka aykırılık içeren gözaltı ve tutuklamalardan dolayı kesinleşmiş bir karar bulunmaksızın tazminat davası açılabilmesi için gerekirse yasal düzenleme yapılacak.

DİNLEMEYE DÜZEN: Arama, el koyma ve dinleme kararlarında uygulamanın denetimine imkan sağlayacak şekilde asgari bilgiler yer alacak. Konularda AİHM kriterlerine göre değişiklik yapılacak ve tutanakta dinlenecek kişinin ismi açıkça yazılacak.

O MADDELER!

Meclis 'e gönderilecek pakette yer alması beklenen düzenlemeler şöyle:

1- Kamu kurumlarındaki hizmetler vatandaşın anladığı dilde verilecek.

2- Kolluk güçlerinin insan hakları ihlallerini önlemek için polis ve jandarmayı denetleyecek bir komisyon kurularak.

3- Kişisel verilerin rastgele derlenmesi ve kullanılması önlenecek.

4- TSK İçhizmet Kanunu'nun 35'inci maddesi başta olmak üzere darbeye zemin hazırlayan yasalar değiştirilecek.

5- Okul, kışla, sokaklardan darbelerde rol almış kişilerin isimleri kaldırılacak.

6- Her türlü dini ve etnik ayrımcılığa karşı düzenleme yapılacak.

7- Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Komisyonu kurulacak. 8- Mahkemeler başta olmak üzere ihtiyacı olana tercümanlık hizmeti sunulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber