BASK: Lojmanlar memurlara satılsın

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2006 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, devletin ev sahibi rolüne son vererek elindeki tüm lojmanları uzun vadeli ve uygun şartlarla evi olmayan memurlara satmasını istedi.

Avcı yaptığı açıklamada, küçük memurun, düşük maaş alan kamu çalışanlarının istifade edemediği, daha çok siyasi makamlardaki bürokrat ve yöneticilerin yararlandığı lojman saltanatının son bulmasını istediklerini belirterek, "Lojmanlara bütçeden aktarılan kaynak ve harcamalar her geçen yıl daha da büyümektedir. Bu yüzden hükümet, bu lojmanları evi olmayan memurlara uzun taksitlerle satma yoluna gitmelidir" dedi.

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılında, toplam 224 bin 401 lojman ve 2 bin 649 adet sosyal tesis bulunduğunu belirten Avcı, "Bugün devletin elinde toplam 234 bin 397 lojman ve 2 bin 688 sosyal tesis bulunmaktadır. Geçen yılın ilk 10 ayında, devletin lojmanlardan tahsil ettiği kira gelirinin 1 milyon 746 bin YTL olarak gerçekleşmesine rağmen, yine aynı dönemde lojmanların bakım, onarım ve müteahhit giderleri için de 8 milyon 55 bin YTL harcamıştır. Devlet ev sahibi rolüne son vererek elindeki tüm lojmanları uzun vadeli ve uygun şartlarla evi olmayan memurlara satma yoluna gitmelidir. Böylece memurların uygun şartlarda ev sahibi olması da sağlanacaktır" diye konuştu.

Devletin, bu lojmanlardan aylık ortalama 15 milyon 374 bin YTL kira topladığına dikkat çeken Avcı, şunları kaydetti: "Türkiye'de kamuya tahsisli lojman sayısının 234 bin 397 olduğu dikkate alındığında, lojman sahiplerinin devlete ödediği 1 aylık kira tutarının 65 YTL düzeyinde gerçekleştiği görülmektedir. Aylık kiraların birçok ilde 400-500 YTL'den başladığı günümüzde hükümet bürokratlarını lojman kıyağıyla ödüllendirmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı, 57 bin 165 lojmanla kamu kuruluşları arasında 1. sırada. Bu lojmanların birçoğu da Ankara'da. Lojmanlardan eğitimin mutfağında çalışan, eğitim sisteminin asıl mimarı olan öğretmenler yerine, bürokratlar ve yöneticiler faydalanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu lojmanlara her yıl trilyonlarca bakım, onarım, boya ve tadilat masrafı yapıyor. 700-800 YTL maaş alan öğretmenler ayda 400-500 YTL kira verirken, lojmanda oturan ve bin 500-2 bin 500 YTL üzerinde maaş alan bürokratlar ise komik bir ücret karşılığı buralarda oturuyor. Biz bu lojmanların satılmasını istiyoruz. Bu lojmanlar evi olmayan öğretmenler ve diğer eğitim çalışa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber