Çocuğunu dövene müsamaha yok

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yasa hazırladı: Şiddet gören çocuk mahkeme kararı olsa bile sosyal hizmet uzmanı onayı olmadan ailesine verilmeyecek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 30 Haziran 2013 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aile içinde şiddet gören çocuklarla ilgili önemli bir yasal düzenlemeye imza attı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, halen TBMM'de bulunan torba kanunun içinde yer alan düzenlemenin Meclis tatile girmeden yasalaştırılması için çalışmalarını sürdürüyor. Düzenlemede yer alan en önemli yeniliklerden biri evde şiddet gördüğü tespit edilen çocuklarla ilgili. Mevcut uygulamada anne ya da babasından şiddet gördüğü için Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) yerleştirilen çocuklar, mahkeme kararıyla tekrar ailelerine iade ediliyordu. Tasarı yasalaştığında aileye iade için mahkeme kararının yanı sıra sosyal hizmet uzmanlarının da oluru aranacak.

Haksızlığa önlem

Bakanlık, haksız yere yapılmış suçlamalar nedeniyle ailelerinden koparılan çocukların mağduriyetinin giderilmesi için de düzenleme yaptı. Şikayet üzerine ailelerinden koparılan çocuklarla ilgili sosyal hizmet uzmanları anne ve babada kalmasında sakınca olmadığını belirtirse çocuk psikolojisi bozulmadan tekrar ailesinin yanına gönderilecek. Mevcut durumda çocuklar sadece mahkeme kararıyla evlerine geri dönebiliyor. Tasarıyla koruma altına alma yetkisi sosyal hizmeti uzmanlarına verilirken, koruma kararını da yine mahkemeler verecek.

Torbaya giren yeni maddelerle Bakanlık koruyucu aileler için de yeni düzenlemelere imza attı. Metinde, “Koruyucu ailelere yapılan ödemelerden hiçbir kesinti yapılmaması, koruyucu ailelerden sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin SGK kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesini ibrazı halinde primlerin aylık ödemelere ilave edilerek bakanlıkça gönderilen ödenekten karşılanması” hükmü yer aldı.

'MUHTAÇ' İFADESİ KALKIYOR

YENİ düzenleme ile sosyo-ekonomik verilerin değerlendirilmesinde kullanılan ve kanunda yer alan “Muhtaç” ibaresinin de sosyal yardım ve sosyal hizmetler alanında kullanılan bir ifade olan “İhtiyacı olan” şeklinde değiştirilmesi öngörüldü.

BU ACILAR ARTIK YAŞANMAYACAK...

Kameradaki görüntüler de yetmedi

Trabzon'un Araklı ilçesinin Kayaiçi köyünde geçtiğimiz yıl Mart ayında 9 yaşındaki kızı Z.E'yi döverken bir HES firmasının güvenlik kamerası tarafından görüntülenen baba İ.E çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Ancak İ.E avukatları tarafından yapılan itiraz üzerine daha sonra serbest bırakıldı. Z.E'nin hukuki süreç sona erene kadar devlet korumasında tutulmasına karar verildi. Ancak daha sonra Trabzon Çocuk Mahkemesi çocuğun Z.E'nin ailesine verilmesi yönünde karar verdi.

'Annem beni dövüyor' dedi mahkeme teslim etti

Konya'da geçtiğimiz yıl Nisan ayında gözünün altındaki morlukları fark eden komşularının ihbarı ile polis tarafından hastaneye götürülen 5 yaşındaki F.H.B.'yi, 35 yaşındaki annesi Nefise B.'nin dövdüğü ortaya çıktı. Eve gelen polis, gözünün altındaki morluklar olan çocuğu ambulans çağırarak hastaneye götürdü. Küçük kız kendisini annesi Nefise B.'nin dövdüğünü söyledi. Nefise B. savcılıkça serbest bırakılırken, küçük F.H.B. de kendisini döven annesine geri teslim edildi.

5 yaşında anne dayağıyla öldü

Elazığ'da imam olarak görev yapan Osman A., 4 yıl önce kendisini terk eden Rahimenur S.'den Eylül 2012'de boşandı. Hakim, yaşı küçük olduğu için çiftin oğulları Mehmet A.'nın (5) velayetini anne Rahimenur'a verdi. Boşandıktan sonra sürekli çocuğunu dövdüğü iddia edilen Rahimenur S.'nin, 18 Ocak'ta Mehmet'i hastanelik ettiği öne sürüldü. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakıma alınan Mehmet, 30 Ocak'ta yaşamını yitirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber