Ormanların tepegözleri

İstanbul'da, ormanları yangından özel eğitimli ekipler koruyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2013 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Metrelerce yükseklikte küçük bir duman arayan ekipler, sıcak mevsimde aylarca ailelerinden uzak kalıyor. Ormancıların yaşadığı kulelerde ise üst seviyedeki arkadaşlık dikkat çekiyor.

Ormanlar, yangından özel eğitimli ekipler sayesinde korunuyor. Ekipler, yaz tatilini ailelerinin yanında geçirmek yerine, ormanın ortasında kendilerine tahsis edilen kulelerde kalıyor.

GÖZLER DÜRBÜNDE, KULAKLAR TELSİZDE

Yaklaşık üç ay boyunca günlerini kulede geçiren ekipler, adeta bekar hayatı yaşıyor. Orman İşletme Şefliklerinde bir kişi 24 saat kulede duman arıyor. Aynı zamanda telsiz dinleyen kule görevlisi, en ufak bir kıvılcımda ekipleri teyakkuza geçiriyor. Hızlı bir şekilde araçlarına binen ekipler, ormanın zorlu patikalarından yangın yerine ulaşmaya çalışıyor. Ekipler hafta içi daha çok boş zaman bulabilirken, hafta sonu adeta oturmaya vakit ayıramıyor.

DOSTLUK ÜST SEVİYEDE

Ekiplerin birbirleriyle kaldıkları günlerde dostlukları ise dikkat çekiyor. Birlikte gazete okuyan, aynı masada yemek yiyen ve ormanı birlikte gezen ekipler, boş vakitlerini spor yaparak değerlendiriyor. İstanbul'un en güzel manzaralı gözetle kulesi olan Poyrazköy Orman İşletme Şefliği, kapılarını İhlas Haber Ajansı'na açtı. Karadeniz ve Marmara Denizi'ne hakim noktada bulunan Poyrazköy'de personel ve arazözün yanı sıra helikopterde bulunuyor.

"SEVEREK YAPTIĞIMIZ İÇİN KEYİF ALIYORUZ"

Günlerini 27 metre yükseklikteki kulede geçiren Kerim Sezer, görevini severek yaptığını söyledi. Poyraz civarını sürekli gözetlediğini ifade eden Sezer, "Herhangi bir yangın ihbarında hemen merkezimize bilgi veriyoruz. Arazöz çıkartıyoruz. En kısa sürede müdahale ediyoruz. Severek yaptığımız için keyif alarak yapıyoruz. 27 metre yükseklikteyiz. Karadeniz ile Marmara Denizi'nin birleştiği yeri görüyoruz" dedi.

Bir başka kule görevlisi Turgay Durak ise, "Bir günümüz kulemizde geçiyor. 24 saat nöbetteyiz. Burası denetleme kulesi. 27 metre yükseklikte çalışmaktan keyif alıyoruz. Ormanlarımızı gözetliyoruz. Doğa güzelliği, kokusuyla her şeyden önemlidir. Bunları ayakta tutmak bizim görevimiz" diye konuştu.

"AİLEMİZDEN UZAĞIZ AMA MUTLUYUZ"

Bir gününü anlatan yangın söndürme görevlisi Çetin Bay, sabah kalkınca hemen kahvaltı yaptıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "kahvaltımızı yapıyoruz. Ardından spor ve temizlik yapıyoruz. Daha sonra yangın ihbarı bekliyoruz. İhbar geldiği zaman en hızlı şekilde gidiyoruz. Üç dakika içerisinde aracımıza biniyoruz ve en hızlı şekilde ulaşmaya çalışıyoruz. Mesafeye göre ulaşma süremiz değişiyor. Boş vakitlerimizde voleybol oynuyoruz. Güzel yanları var. Boğazın çıkışında doğayla baş başayız. Ailemizden uzağız ama mutlu bir şekilde görev yapıyoruz. Severek yapıyoruz."

Beş gün boyunca 7/24 göreve hazır olduklarını hatırlatan Turgut Sucuoğlu ise, "Bir problemimiz yok. Tek zorluğumuz evden ayrı kalmak ama maneviyatı çok güzel. Gayet mutluyuz. Riskli yanları var. Her meslekte olduğu gibi bunda da var. Helikopter büyük yangınlarda, amirlerimiz gerekli gördüğü zaman hızlı bir şekilde kalkıyor" ifadelerini kullandı.

TATBİKATLAR NEFES KESİYOR

Ekipler, yangına sürekli hazır olduklarını kısa bir tatbikatla gösterdi. Yangın alarmı ile bir dakika içinde arazöze binen ekipler, kısa sürede ormanın zorlu yollarından geçerek yangın yerine ulaşıyor. Helikopter ise yangın ihbarının ardından 13 dakika içinde havalanıyor. Helikopter görevlileri, en kısa mesafedeki göl ve barajdan su alarak yangın bölgesine gidiyor. Arazöz sürücüsü dikkatle aracı kullanırken, arkasında oturan arkadaşlarından zaman zaman yardım alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber