Kazdağları'nın yabani inekleri

Türkiye'nin en fazla oksijen üreten bölgesi olarak tanımlanan Kazdağları, yalnız ayıların, karacaların, tilkilerin, kurtların, vaşakların ve diğer 100'lerce kuş türünün değil, yabani ineklerin de cenneti haline geldi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Haziran 2013 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kazdağları'nın yabani inekleri

Türkiye'nin en fazla oksijen üreten bölgesi olarak tanımlanan Kazdağları, yalnız ayıların, karacaların, tilkilerin, kurtların, vaşakların ve diğer 100'lerce kuş türünün değil, yabani ineklerin de cenneti haline geldi. Kazdağları'nın yakın çevresindeki köylerden kaçan inek ve öküzler, kendi doğalarına döndü, zaman içinde çoğalıp yabanileşti. İnsanlardan kaçan yabani inek ve öküzler artık köylülerce yakalanamaz ve yararlanılamaz oldu.

Kazdağları Milli Parkı ve Doğal Hayatı Koruma Eski Şefi ve Kazdağları Alan Klavuzu Hasan Basri Avcı, yabani inek ve öküzlerin sayılarının her geçen gün arttığını söyledi. Avcı, "Kazdağları hayvan ve bitki varlığıyla öne çıkan uluslararası bir değerimiz. Artık kuşları ve kelebekleri, ağaçları kadar inekleri ve öküzleri de fotografçıların ilgisini çekiyor. Cennetin doğal görüntüleriyle, yabani inek ve öküzlerin görüntüleri birleşince, ortaya tabloları aratmayan görüntüler çıkıyor" dedi.

Emekli veteriner Mustafa Elmalı da Kazdağları bölgesindeki yerleşim alanlarından kaçan bir ya da birkaç inek e öküzün giderek çoğaldıklarını ve sürüler halinde yaşadıklarını söyledi. Meslek yaşamında ilk kez yabani inek ve öküzle karşılaştığını anlatan Elmalı "Yaban inek ve öküzleri ilk kez bu bölgede gördüm. Bu inek ve öküzler mutlaka korunma altına, Kazdağı Milli Parkı envanterine alınmalı. Sert tedbirler alınmazsa, bu hayvanların av olmalarının önüne geçemeyiz. Nasıl Kazdağları'ndaki hayvan çeşitliliği giderek azalıyorsa bu hayvanların da yok olması kaçınılmaz" diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber